Karczochy


Kilka słów o karczochach:

Z pewnością nie raz widzieliście w dziale z warzywami zielono-fioletowe zamknięte „kwiaty” z listkami o strukturze łuski oraz mięsistą nasadą. Być może mieliście nawet okazję skosztować ich po obróbce- to nic innego jak właśnie karczochy. Roślina ta należy do rodziny astrowatych i najprawdopodobniej narodziła się na terenie północnej Afryki, skąd przywędrowała dalej, w okolicach epoki średniowiecza do Europy, pojawiając się pierwotnie w Hiszpanii oraz Italii.

Karczochy, które znajdziemy obecnie, pochodzą zwykle właśnie z Włoch. Zbierane są one jeszcze zanim zakwitną, ponieważ otwarte, dojrzałe główki nie nadają się już do spożycia. Należy pamiętać, że wewnętrzna część kwiatów, zwykle pokryta lekkim meszkiem, nie jest jadalna. Karczochy należy ugotować, następnie zjadając listek po listku, dojdziemy do jego serca, które smakuje najlepiej. Jest najbardziej delikatne i nie tak gorzkie, jak cała reszta, która ma smak, przypominający orzecha.
Warzywo to świetnie nadaje się na przekąskę, ale także podstawowy element wielu głównych dań. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, a także sosów. Jednakże, oprócz tego, że powszechnie stosowane w kuchni, co raz częściej wykorzystywane jest ono w przemyśle farmaceutycznym. Ze względu na zwartość licznych witamin oraz minerałów, chętnie wybierany jest on dziś już nie tylko przez włoskich konsumentów.

Jak już wspomnieliśmy, znajdziemy w nim m.in. witaminę A oraz C, a także składniki mineralne, takie jak fosfor czy magnez, dlatego też stanowi on element wielu środków, powszechnie stosowanych w farmakologii. Posiada on również właściwości obniżające poziom cholesterolu, a także sprzyjające produkcji żółci, a więc usprawniające pracę wątroby. Wykazuje także silne właściwości przeciwutleniające, a także świetnie nadaje się jako składnik diety, prowadzącej do spadku wagi.
Karczochy znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Na ich bazie produkuje się m.in. kosmetyki, wykorzystywane do oczyszczania skóry.

Dania z karczochami – potrawy i przepisy z karczochami

Karczochy to składniki roślinne, które cieszą się sporą popularnością w wielu różnych kuchniach na całym świecie. Nic w tym dziwnego, ponieważ produkty tego rodzaju zapewniają potrawom ciekawy smak, a same w sobie są pożywne, lekkostrawne i dostarczają ludzkiemu organizmowi wielu niezbędnych witamin, takich jak A oraz C, a także składników mineralnych, do których zalicza się fosfor i magnez. Dania z karczochami cieszą się również popularnością ze względu na lecznicze działanie takich składników, więc produkty tego typu są idealne dla miłośników zdrowego trybu życia i zdrowej, zróżnicowanej diety zapewniającej bardzo dobry stan zdrowia oraz wydajny spadek nadmiernej masy ciała. Na całym świecie dostępne są liczne, ciekawe i zróżnicowane przepisy z karczochami. Do ich grona można zaliczyć między innymi sałatkę warzywną Vignarola, karczochy z ziemniakami i marchewką w sosie czy też karczochy z zielonym groszkiem i cytryną. Pomysłów jest bardzo wiele i charakteryzują się one ciekawym smakiem oraz doskonałymi właściwościami odżywczymi.

Produkty zawierające ten składnik