Karczochy krojone


Karczoch to jedna z najstarszych roślin hodowlanych. Historia uprawy karczochów sięga czasów Starożytnej Grecji i wspomina o nich już uczeń Arystotelesa, Teofrast. Uprawa tego cieszącego oko warzywa rozpowszechniła się na dużą skalę jeszcze przed XII stuleciem, a w czasach renesansu karczoch stosowany był jako popularne lekarstwo na żółtaczkę, ponieważ działa regeneracyjnie na wątrobę. Jego zalety nie kończą się jednak na tym. Ekstrakty z liści karczocha mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz redukują poziom cholesterolu we krwi. Karczochy pomagają na problemy trawienne i pozytywnie wpływają na redukcję nadmiaru lipidów.

Potrawy z karczocha
Jadalną częścią karczocha są główki kwiatostanu, które okrywają grube twarde łuski. Należy je usunąć, podobnie jak twarde części łodygi. Warzywo nie nadaje się do spożycia na surowo, więc należy je ugotować, upiec lub usmażyć. We Włoszech karczochy po ugotowaniu marynuje się w oliwie, by w ten sposób dłużej je przechowywać. Karczochy świetnie smakują z grilla z dodatkiem ziół i czosnku, mogą też z powodzeniem urozmaicać sałatki lub towarzyszyć pieczeniom z czerwonego mięsa.

Produkty zawierające ten składnik