Kapusta


Kapusta to uprawna roślina, która zajmuje czołowe miejsce wśród warzyw wykorzystywanych w gastronomi wschodnio i środkowoeuropejskiej. I choć uważana jest za ciężkostrawną i pospolitą, wbrew pozorom to bardzo zdrowa roślina, która bez kojarzonych z nią tłustych dodatków jest także lekkostrawna i bogata w witaminy i sole mineralne.
Od czasów rzymskich znane są przepisy na kiszenie kapusty. W czasach odkryć geograficznych beczki z kiszoną kapustą pomagały żeglarzom zwalczać niedobory witaminy C spowodowane ubogą dietą. Liście kapusty w medycynie ludowej to bardzo cenny składnik. Robiono z nich kompresy na stawy a także podawano kobietom w połogu w postaci okładów kojących obolałe od karmienia dziecka piersi.

Potrawy z kapusty
Potrawy z kapusty to domena krajów środkowoeuropejskich. W Niemczech i francuskiej Alzacji potrawy z kapusty to trzon lokalnej kuchni. Każdy pewnie słyszał o choucroute, czyli kiszonej kapuście podawanej z wieloma rodzajami mięs i kiełbas czy o zapiekanych ziemniakach z kapustą. W Polsce znamy kapustę jako dodatek do mięs w różnych odsłonach: kiszona na zimno, zasmażana, surowa. Wspomnieć trzeba też potrawy z kapusty takie jak bigos i kapuśniak, które zachwycają podniebienia zagranicznych turystów.

Dania z kapusty – potrawy i przepisy z kapusty

Kapusta doskonale smakuje zarówno świeża, jak i w formie kiszonej. Przygotować można z niej wiele ciekawych dań, od surówek zaczynając, poprzez paszteciki drożdżowe aż po kapuśniaki czy krokiety. Najzdrowsza jest przy tym kapusta włoska, która zawiera sporo witaminy C i innych składników. Najpopularniejsze potrawy z kapustą to jednak niezmiennie od lat gołąbki, pierogi oraz bigos. Przeglądając przepisy z kapustą można się także natknąć na ciekawsze propozycje – tarty, roladki z kapusty, czy kapustę w zestawieniu z mięsem. Warzywo to zawsze dusi się lub gotuje bez przykrycia. Tylko wówczas gorzkie olejki eteryczne mogą swobodnie ulotnić się z potrawy. Co ciekawe, dania z kapustą znali już starożytni Rzymianie. W Polsce kapusta popularna jest z kolei od wieku XV. Do kraju sprowadziła ją królowa Bona.

Produkty zawierające ten składnik