Kapusta kiszona


Poddana procesowi fermentacji popularna kapusta zyskuje zupełnie nową odsłonę, która czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną w oczach smakoszy. W kiszonej wersji spożywana jest głównie w Europie wschodniej i północnej, a i mieszkańcy południowych terenów doceniają jej smak, gdy spróbują z niej specjałów. Kapusta kiszona lubiana jest za swój kwaskowaty smak oraz za bogactwo witaminy C. Co więcej jest lekka i poprawia stan skóry, a cukrzykom pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy.

Spożywać można ją zarówna na zimno jak i na ciepło. Często przyrządza się z niej surówkę z dodatkiem jabłka i marchewki i podaje się jako dodatek do obiadu z mięsem w roli głównej. Na ciepło kapustę podaje się ugotowaną z dodatkiem grzybów i kminku i również spożywa do dań obiadowych, najczęściej w okresie zimowym i świątecznym. W połączeniu z grzybami stanowi pyszny farsz do pierogów, oraz ciasta francuskiego. Można ugotować z niej pyszny kapuśniak i pożywny bigos z kiełbasą. Dobrze łączy się z mięsem, grochem i ziemniakami. W alternatywnej wersji podać można ją z makaronem a nawet w hamburgerach.

Dania z kapusty kiszonej – potrawy i przepisy z kapusty kiszonej

Kapusta kiszona posiada bardzo charakterystyczny, kwaśny smak i zapach. Zawdzięcza to bakteriom mlekowym, które biorą udział w procesie fermentacji. Na ogół przepisy z kapustą kiszoną zawierają również marchewkę i jabłko. Przyprawia się ją najczęściej kolendrą, kminkiem i koperkiem. Dania z kapustą kiszoną są nieodłącznym elementem polskiej tradycji. Tradycyjnie spożywa się je w okresie świąt Bożego Narodzenia. Popularne potrawy z kapustą kiszoną to m.in. barszcz czerwony z uszkami, pierogi, grochówka, kapuśniaczki w cieście francuskim itd. Kapustę kiszoną wykorzystać można do przygotowania surówek różnego rodzaju. Dobrze smakuje także jako element dań na ciepło. Sprawdza się jako składnik farszów wszelkiego rodzaju. Kapustę kiszoną można także dodać do zupy, zapiekanek czy hot-dogów.

Produkty zawierające ten składnik