Kapary


Kapary to jedna ze sztandarowych przypraw kuchni śródziemnomorskiej, która zyskuje na popularności również w Polsce. Są to niewielkie nierozwinięte pączki kaparu ciernistego. W kuchni europejskiej najczęściej spotkać je można w wersji marynowanej w occie czy solance lub jako kiszonki.

Nazwa kapar pochodzi od łacińskiego capra, czyli koza, co odzwierciedlać ma ostry, intensywny zapach przyprawy. Rzeczywiście kapar charakteryzuje się wyrazistym, fermentowanym zapachem oraz gorzkim smakiem, który wzmacnia się jeszcze w procesie marynowania. Z wyglądu kapar przypomina zielonkawy ususzony pąk rośliny, a o jego jakości świadczy rozmiar – im mniejsze pąki tym przyprawa ma lepszy smak.

Potrawy z kaparami
Kapary znane są w basenie Morza Śródziemnego od czasów starożytnych i do dziś cieszą się dużą popularnością zwłaszcza we Włoszech i południowej Francji. Kapary są wybornym dodatkiem do dań z kurczakiem i pizzy. Potrawy z kaparami to np. włoskie arancini, czyli pulpety z kaparów oraz pieczona ryba z pastą kaparową z dodatkiem pietruszki. Przyprawa ta świetnie komponuje się z czosnkiem, oliwkami, bazylią czy oregano. Warto dodać ją do wzmocnienia smaku fasolki szparagowej i pomidorowych sosów.

Produkty zawierające ten składnik