Kalafior


Kalafior, biały kuzyn brokułu to smakowite warzywo pochodzące oryginalnie z Azji Mniejszej, które w wiekach średnich zawędrowało do Włoch, a stamtąd podbiło całą Europę, w tym Polskę. Jadalną częścią kalafiora są jego pędy, zwane różą, które  można jeść na surowo, ale dla uwydatnienia smaku warto poddać obróbce cieplnej. Pod względem ilości minerałów i witamin kalafior jest jednym z najbardziej cenionych warzyw uprawnych. Znajdziemy w nim  sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, a tę pokaźną listę dopełniają karoten i witaminy K, B1, B2, B6, C. Jak widać to niepozorne białe warzywo jest dla organizmu jak najbardziej pożądane. Jego regularne spożycie ochrania przed wrzodami i zapobiega nowotworom pęcherza i prostaty. Zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów i jest przyjazne dla diety cukrzyków.

Co ważne, istnieje wiele ciekawych sposobów na przygotowanie kalafiora a zupa z nim w roli głównej to tylko najprostszy z nich. Kalafior można podać gotowany z roztopionym masłem, jako składnik zdrowej sałatki lub warzywnego risotto. Można zblendować ugotowane różyczki i ulepić z nich zdrowe kotleciki, które później podsmażymy na patelni. Kalafior dobrze komponuje się z przyprawami takimi jak curry i papryka, więc świetnie urozmaici wszelkie dania kuchni indyjskiej. Na surowo można zetrzeć go na tarce i dorzucić do sałatek lub dodać do majonezowego dipu.

Dania z kalafiorem – potrawy i przepisy z kalafiorem

Kalafior to jeden z najbardziej znanych składników roślinnych stosowanych w Polsce, Europie oraz w kuchniach innych kontynentów. Generalnie roślina ta pochodzi z Azji i posiada jadalne pędy, które można spożywać na surowo, ugotowane oraz poddane innej obróbce cieplnej. Ludzie cenią sobie dania z tym składnikiem, ponieważ dostarcza on sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk i inne minerały. W kalafiorze znajduje się również bardzo dużo witamin, więc nic dziwnego, że przepisy z kalafiorem cieszą się ogromną popularnością wśród ludzi zainteresowanych zdrową dietą. Posiłki przygotowywane na bazie kalafiora są nie tylko zdrowe, ale również charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi, a także są bardzo pożywne. Nic więc dziwnego, że ze względu na liczne atuty, ludzie w wielu krajach przygotowują różne dania z kalafiorem. Godna uwagi jest między innymi pizza kalafiorowa w towarzystwie jarmużu, pesto oraz figi. Kalafior jest też stosowany jako samodzielny dodatek do dań mięsnych, zup czy też pysznych sałatek.

Produkty zawierające ten składnik