Jogurt turecki ajran


Turecki jogurt, zwany ajranem to gęsty napój przyrządzany z jogurtu naturalnego, wody i soli. Czasem dodaje się do niego jeszcze pieprz, świeżą miętę i inne bliskowschodnie przyprawy. Podaje się go na zimno lub dodaje do innych potraw, najczęściej z dodatkiem mięsa. Jest bardzo orzeźwiający i gasi pragnienie, choć jego słonawy smak nie każdemu przypada od razu do gustu.

Choć ajran pochodzi z Turcji, znany i podawany jest także w innych ościennych krajach. Tradycyjnie ajranem w Turcji wita sie gości. W Europie, w tym w Polsce ajran dostępny jest najczęściej w sklepach z żywnością z krajów Bliskiego Wschodu, choć coraz częściej spotkać można go też w dużych supermarketach. Bez problemu można go też przyrządzić samemu w domu, łącząc w proporcjach 2:1 gęsty jogurt naturalny (najlepiej grecki) z wodą. Fani tego napoju twierdzą, że codzienne spożywanie kubeczka ajranu poprawia kondycję skóry, pomaga utrzymać smukłą sylwetkę, gdyż szybko zaspakaja apetyt, a nawet przedłuża życie. Z pewnością ajran jest świetną alternatywą dla słodzonych jogurtów pitnych lub słodkich soków i gazowanych napojów. Jeśli szukamy nowych przepisów, do przekąsek czy dań z pieczonego mięsa zamiast śmietanowego dipu możemy podać właśnie ajran.

Dania z jogurtem tureckim – potrawy i przepisy z jogurtem tureckim

Jogurt turecki, to świetna alternatywa dla jogurtu greckiego. Zwykle jest on uzupełnieniem do tradycyjnego kebaba. Może on z całą pewnością być ciekawym składnikiem sosów. Zwłaszcza, jeśli lubimy wprowadzać do naszej kuchni, nowe smaki. To to jest idealne rozwiązanie. Jeśli chodzi o potrawy z jogurtem tureckim, to może on świetnie sprawdzić się jako element zupy. Przepisy z jogurtem tureckim znajdziemy przede wszystkim w kuchni tureckiej. Chociaż oczywiście, dania z jogurtem tureckim tworzyć możemy sami. Zastępując jogurt naturalny właśnie jogurtem tureckim. Takie dania na pewno będą nie lada ciekawostką dla naszych gości, czy domowników. Wprowadzą do niej nieco wschodniego klimatu. Ta turecka ambrozja sprawi, że kuchnia nabierze niepowtarzalnego charakteru i smaku. Warto wnieść do sztampowych dań trochę egzotyki, praktycznie żadnym kosztem.

Produkty zawierające ten składnik