Jogurt naturalny


Jogurt naturalny jest najzdrowszy. Nie ulega wątpliwości, że w porównaniu ze wszystkimi  dostępnymi obecnie na rynku produktami,  w których znajdziemy masę cukru, jogurt naturalny wypada doskonale.  Jest zdrowy, nie zawiera żadnych dodatkowych substancji słodzących ani barwiących, zwiększa odporność, chroni przed infekcjami i pomaga w leczeniu różnych dolegliwości.

Prawdziwy jogurt naturalny składa się wyłącznie z mleka i bakerii. Problem w tym, że nawet w przypadku  produktu, o tak prostym-wydawałoby się – składzie, producenci wyszukują luk, aby wprowadzić w błąd konsumenta.  Chodzi o nazwę, która niestety nie zawsze oznacza, że jogurt został wytworzony metodami naturalnymi. Czasem może się ona odnosić do tego, że jogurt nie zawiera dodatków smakowych.  Warto zatem zwracać uwagę na etykiety.

Jeśli  już, kierowani tą zasadą, będziemy zawsze wybierać najzdrowszy produkt, możemy cieszyć się bez ograniczeń z niezliczonych właściwości jogurtu.

Przede wszystkim zawiera on dużo wapnia, które wzmacnia nasze kości. Ponadto jogurt bardzo korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego, z tego też względu,  szczególnie zaleca się jego spożywanie osobom stosującym kurację antybiotykową. Jogurt naturalny jest także  doskonałym źródłem białka,  zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a według ostatnich badań,  jego spożywanie ogranicza ryzyko  wystąpienia raka jelita grubego.

Znajdziemy w nim również witaminy A i  B oraz liczne składniki mineralne, takie jak fosfor, cynk, potas czy jod. Co ważne jedna porcja jogurtu, to tylko 150 kcal, dlatego szczególnie poleca się  włączać go do codziennej diety osobom, które dbają o  odpowiednią ilość spożywanych dziennie kalorii.

Jogurt naturalny w kuchni jest stosowany jest dodatek do zup, sałatek czy deserów, a także jako składnik koktajli czy domowej owsianki.

Co ciekawe przy odrobinie wysiłku,  możemy uzyskać najzdrowszy jogurt naturalny w domowych warunkach.

Dania z jogurtem naturalnym – potrawy i przepisy z jogurtem naturalnym

Jogurt naturalny jest jednym z najbardziej znanych dodatków do zup, czy sosów. Dania z jogurtem naturalnym zyskują coraz bardziej na popularności. Jest nie tylko zdrowy ale i smaczny. Szczególnie w towarzystwie innych dodatków. Bo jest on idealnym podkładem, z którym możemy zrobić na prawdę sporo. Jogurt naturalny świetnie sprawdzi się jako element śniadania lub przekąski, którą zabierzemy do szkoły czy pracy. Wystarczy dodać do niego kawałki ulubionego owocu, czy pysznych chrupiących płatków oraz nasion. Przepisy z jogurtem naturalnym są zwykle proste i łatwe do zrealizowania. Może tez świetnie komponować się z galaretkami. Potrawy z jogurtem naturalnym to na przykład pasta jajeczna na jogurcie naturalnym ze szczypiorkiem i bazylią, czy puszysty omlet z jogurtem naturalnym, bananem i kiwi. Mogą to też być słodkości typu muffinki lub ciasteczka owsiane z owocami i jogurtem naturalnym.

Produkty zawierające ten składnik