Jogurt grecki


Nie każdy gęsty jogurt grecki, jak wskazywałaby nazwa, produkowany jest w Grecji. Co ciekawe jest jednak pewien związek, pomiędzy jego nazwą, a ojczyzną igrzysk, bowiem to właśnie tu po raz pierwszy powstał kremowy jogurt, który po odsączeniu serwatki, można było kroić nożem.

Proces wytwarzania jogurtu naturalnego i greckiego na pierwszym etapie jest taki sam i rozpoczyna się fermentacją mleka ze „zdrowymi bakteriami”. Różnica pojawia się dopiero później. W przypadku jogurtu greckiego, mleko rozlewane jest zanim dojdzie do fermentacji, która ma miejsce już w opakowaniu.

Produkty, które znajdujemy obecnie w sklepach, powinny być wytwarzane przy wykorzystaniu tej samej metody, a więc przy odsączeniu serwatki z jogurtu naturalnego. Dzięki temu produkt końcowy cechuje się większą zawartością białka oraz żywych kultur bakterii, a także bardziej gęstą konsystencją i kremowym smakiem.

Dzięki technologii produkcyjnej jogurt grecki charakteryzuje się także mniejszą zawartością węglowodanów oraz wapnia względem jogurtu naturalnego. Ma też silniejsze właściwości zakwaszające.

Sięgając po produkty najlepszej jakości, musisz świadomie dokonywać wyboru. Ważne jest, żeby unikać jogurtów „typu greckiego”, bowiem nie istnieją żadne wytyczne, które regulowałyby proces otrzymywania jogurtu. W praktyce oznacza to, że niektórzy producenci, by uzyskać dobrze sprzedający się wyrób, stosują wszelkiego rodzaju ulepszacze i zagęstniki.
Dlatego przed kupieniem jogurtu greckiego zawsze dokładnie czytaj etykiety i wybieraj te produkty, w których składzie znajdziesz jedynie mleko i żywe kultury bakterii.

Dania z jogurtem greckim – potrawy i przepisy z jogurtem greckim

Jest kilka powodów, dla których bardzo często sięgamy po jogurt grecki na śniadanie. Zawiera on sporo wapna, białka i dobrych dla naszego organizmu probiotyków. Dania z jogurtem greckim dostarczają nam sporo energii już na początku dnia, ale nie tylko! Przede wszystkim nie potrzebujemy dużo czasu na przygotowanie go. W dodatku sprawia on, że organizm jest syty aż do pory lunchu. Warto pamiętać, że jogurt to prawdziwy, kulinarny kameleon. Możesz do niego dodać co tylko chcesz: gruszkę, orzechy, masło orzechowe czy miód – wszystko zależy od tego, na co masz o ochotę. Nawet jeśli codziennie będziesz sięgać po jogurt, prawdopodobnie nigdy Ci się nie znudzi. Przepisy z jogurtem greckim możemy tak na prawdę kreować sami. Wszystko zależny od tego co lubimy jeść. Potrawy z jogurtem greckim świetnie też sprawdzą się na obiad, czy kolację.

Produkty zawierające ten składnik