Jarmuż


Jarmuż jest odmianą kapusty o ładnych ciemnozielonych liściach, które często służyły do ozdoby półmisków, a dopiero od niedawna spożywane są jako warzywo. Moda na jarmuż jako składnik codziennej diety rozprzestrzenia się wraz z trendem na zdrowe odżywianie. I bardzo dobrze, ponieważ jarmuż to pożywna roślina bogata w przeciwulteniacze i działająca przeciwzapalnie. Znajdziemy w nim źródło witaminy A, C, K oraz magnezu i podobnie jak brokuły zawiera sulforafan, składnik mający silne działanie przeciwnowotworowe.

Dzięki bogactwu składników mineralnych liście jarmużu skutecznie chronią nas przed wrzodami, jednocześnie wspierając pracę serca. Wpływają także na zdrowy wzrok i chroni przed licznymi chorobami oczu, np. kurzą ślepotą, czy nadmierną suchością oka.

W kuchni jarmuż to świetny składnik na zdrowe sałatki. Można połączyć go z innymi surowymi warzywami, np. ogórkiem i pomidorem i stworzyć kolorową zdrową przystawkę. W krajach afrykańskich gotuje się go w mleku kokosowym i podaje z ryżem i orzechami, a w Japonii sok wyciśnięty z jego liści to zdrowy suplement diety. Jarmuż można połączyć z cieciorką i sosem pomidorowym, świetnie smakuje też jako składnik słonych tart oraz farsz do drobiu. Można spożywać go zarówno na surowo jak i po poddaniu obróbce cieplnej.

Dania z jarmużem – potrawy i przepisy z jarmużem

Jarmuż to składnik, który cieszy się bardzo dużą popularnością przede wszystkim wśród osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem. Ludzie cenią sobie działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne tego produktu. Różne ciekawe dania z jarmużem są bogate w witaminę A, C, K, a także magnez i sulforafan o działaniu chroniącym przed nowotworami. Potrawy stworzone na bazie tego składnika chronią również przed chorobami oczu i serca. Nic więc dziwnego, że dania takie są bardzo popularne wśród osób dbających o zdrową dietę. Pomimo swojej dietetyczności, potrawy na bazie jarmużu są bardzo smaczne i pożywne – zapewniają organizmowi bardzo wiele przydatnych składników i witamin potrzebnych do normalnego funkcjonowania. W wielu kuchniach dostępne są liczne ciekawe przepisy z jarmużem. Przykładem jest jarmuż smażony na maśle z boczkiem i żurawiną, pizza z jarmużem i serem pleśniowym, pizza z jarmużem, pesto i figą, itp. Jest to składnik wielu zup, sałatek oraz innych potraw, który doskonale komponuje się z różnymi mięsami, serami i innymi składnikami.

Produkty zawierające ten składnik