Jajka


Jajka
Na temat jajek toczy się odwieczna batalia i nie chodzi tu o znany wszystkim konflikt, co było pierwsze kura czy jajko. Rzecz rozgrywa się natomiast o to, czy jajka jeść powinniśmy bez zahamowań, czy też ich spożywanie należałoby kontrolować, ze względu na negatywny wpływ, który mogą mieć na nasz organizm.
Jak to jest właściwie z tymi jajkami ? Są zdrowie i sprzyjają odchudzaniu czy powodują wzrost złego cholesterolu ?

Według ostatnich badań każdy kto „uchodzi za zdrowego” może, a nawet powinien je spożywać, ale nie bez ograniczeń. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje do informacji, że bez obaw możemy pozwolić sobie na 10 sztuk tygodniowo, jeśli nie mamy problemów ze zdrowiem. Osoby, których poziom cholesterolu jest podwyższony, nie powinny natomiast przekraczać magicznej liczby 3 i w zasadzie chodzi tu głównie o żółtka, bo to one odpowiedzialne są za wszystkie negatywne skutki.

Jeśli chodzi o zalety, a w tym wypadku lista jest długa, jajka zawierają przede wszystkim lecytynę, wykazującą właściwości emulgujące, co w dużym uproszczeniu oznacza, że jest ona pogromcą tłuszczu. Ponadto wykazuje ona pozytywne działanie na funkcjonowanie wątroby, zapobiegając tworzeniu się pęcherzy żółciowych, a także na nasz układ nerwowy.
Jajka to również źródło pełnowartościowego białka oraz licznych witamin i minerałów, usprawniających pracę naszego organizmu.
Ich zastosowanie w kuchni jest nieograniczone. Możemy spożywać je w różnej postaci : na miękko, na twardo, jako składnik past, używanych do smarowania pieczywa, a także jako dodatek do sałatek czy zup. Stanowią one podstawę ciasta, wykorzystywanego do przygotowania makaronu oraz różnych wypieków.

Co ciekawe, od wieków stosowane są również w domowej pielęgnacji. Dodane do maski żółtko, świetnie działa na włosy, odżywiając je i nadając im blasku. Tak samo dobry wpływ ma ono również na naszą skórę. W sieci znajdziemy bardzo wiele przepisów na domowe maseczki, które w zależności od pozostałych składników, mają działanie odmładzające, kojące, a także oczyszczające.
Podczas dokonywania zakupów, ważne jest, aby wybierać jajka, odpowiednio dobrej jakości. Oczywiście najlepiej sięgać po produkty, których pochodzenie jest nam znane. Jeśli jednak nie mamy takich możliwości, najlepiej wybierać w sklepach te, których numer nadrukowany na skorupce rozpoczyna się od zera.

Produkty zawierające ten składnik