Jagody jałowca (jałowiec)


Owoce jałowca szczególnie interesujące są nie tylko ze względu na specyficzny wygląd, ale przede wszystkim jednak ze względu na sposób, w jaki działają na nasz organizm. Ich szlachetne właściwości, docenione zostały już w starożytności, kiedy to wykorzystywano, zawarte w nich olejki eteryczne do walki z różnymi dolegliwościami.

Owoce te doskonale sprawdzą się nie tylko, jeśli chcemy odtruć nasz organizm, ale także, jeśli mamy problemy z tarczycą, cukrzycą, artretyzmem czy reumatyzmem. Pomagają zwalczyć ból żołądka, brzydki oddech czy zgagę. Zewnętrznie, możemy stosować je na rany, które trudno wygoić, a także w walce z uporczywym trądzikiem. To wszystko za sprawą zawartych w nich, wspomnianych już olejków eterycznych, organicznych kwasów, soli mineralnych, a także różnych innych substancji, które w nich znajdziemy.

Owoce jałowca nadają się do zbioru dopiero na przełomie zimy oraz jesieni. Jeśli decydujemy się zgromadzić je samodzielnie, pamiętajmy, że powinniśmy wybierać ciemnogranatowe, prawie czarne jagody. Zwykle mają one charakterystyczne lekko niebieskie przebarwienia.

W zależności od tego, z czym, chcemy się uporać, jagody, stosować możemy w różnej postaci. Spotkamy je surowe, jako napar lub wywar, syrop czy proszek, oraz jako wyciąg alkoholowy. A także w najbardziej rozpowszechnioną z wersji- jako przyprawę, którą znaleźć możemy na sklepowych półkach.

Po specjalnie przygotowany napar, warto sięgać kilka razy dziennie, dzięki czemu pozbędziemy się z naszego organizmu toksyn, a także usprawnimy pracę wątroby.
Wykorzystywane są również suszone owoce jałowca, które dodawać możemy bezpośrednio do potraw. Świetnie komponują się one z dziczyzną oraz wołowiną. Kilka ziarenek warto wrzucić również do kiszonej kapusty oraz wszelkich marynat.

Z owoców jałowca, otrzymamy również tzw. jałowcówkę, znaną pod bardziej popularną nazwą – dżinu. Kilka ziarenek warto wrzucić również do kiszonej kapusty
Pomimo wszystkich pozytywnych właściwości małych jagód, należy mieć świadomość, iż, spożywane w nadmiarze, mogą prowadzić one do zaburzeń nerek.

Produkty zawierające ten składnik