Jabłka Boskoop


Jabłka Boskoop to holenderska odmiana jabłek wyhodowana w 1850 roku. W ubiegłym wieku uprawiana była najczęściej w Niemczech, Danii i Holandii, dziś już rzadziej pojawia się w sadach, wyparta przez nowsze odmiany jabłek.

Jabłonie odmiany boskoop rodzą duże twarde owoce o nieregularnych kształtach. Skórka jabłek przybiera zielono-czerwoną barwę, jest mocno ordzawiona. Miąższ jest bardzo soczysty i kruchy o kwaskowym smaku. boskoop to bardzo zdrowe jabłka. Znajdziemy w nich szereg witamin i antyoksydanty. Świetnie smakują na surowo, jako zdrowa przekąska, ale również nadają się do gotowania i przetwarzania. Ich kwaśny smak świetnie komponuje się ze słodyczami, więc będą idealnym składnikiem na szarlotki i jabłeczniki. Warto zauważyć, że jabłka tej odmiany pod wpływem temperatury nie rozpadają się, więc idealnie pasują do ciast w stylu „apple pie” i deserów.

Poza tym jabłka możemy wykorzystać do produkcji domowego soku lub lekkiego wina, albo też przerobić na musy i dżemy, które cieszyć będą podniebienie w zimowe miesiące.

Produkty zawierające ten składnik