Indyk mielony


Mięso z indyka cieszy się obecnie dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na to, że jest ono bardzo zdrowe, a także można wykorzystywać je na wiele różnych sposobów, otrzymując tym samym wyśmienite potrawy.

Szczególnie upodobali je sobie miłośnicy kuchni, opartej na tzw. produktach „fit”, charakteryzujących się niską zawartością kalorii oraz bogactwem substancji odżywczych i minerałów. W kotlecie przeciętnej wielkości, znajdziemy zaledwie 160 kcal, podczas gdy taki sam kotlet, ale z mięsa wieprzowego, dostarczy nam ok. 250 kcal. To samo w przypadku kurczaka, który choć wpisuje się w kategorię „chudego mięsa”, dostarczy naszemu organizmowi ok. 200 kcal.

Indyk, mniej znany i lubiany jest, wśród naszych babć, dla których w zasadzie, nigdy nie stanowił interesującej propozycji na domowy obiad.
Dużo mówiło się na temat tego, że mięso to jest chude, przesuszone i niespecjalnie apetyczne, w porównaniu z pyszną wieprzowiną czy tłuściutką gęsiną.
Tak było kiedyś. Obecnie co raz częściej sięgamy po mięso indycze w kuchni, przede wszystkim dlatego, że nie jest ono kaloryczne, a jednocześnie jest bardzo sycące. Indyk kusi również swoją ceną. Na tle innych mięs, zdecydowanie możemy zaliczyć go do grupy tych ekonomicznych, które jednocześnie stwarzają nam nieograniczone możliwości.
Nie sposób nie docenić smaku indyka, który oczywiście może różnić się w zależności, od tego, skąd pochodzi nasze mięso, jak również w jaki sposób zostało przyrządzone.
Mielone mięso z indyka możemy serwować w bardzo różnej postaci. Domowe kotleciki mielone, pyszna pieczeń, roladki czy pasztet, to tylko niektóre ze smakowitych potraw, które możemy przyrządzić z jego pomocą.

Z całą pewnością mieliście okazję skosztować również delikatnych pulpecików czy wyśmienitej zupy z mielonymi klopsikami z indyka. Jeśli tak, to nie trzeba nic dodawać. Jeśli nie – po prostu musicie spróbować.

Mielone mięso indycze doskonale sprawdzi się również jako składnik pizzy czy burgerów, a także – w nieco bardziej wyszukanej wersji – bardzo dobrze komponuje się w towarzystwie tureckich chlebków pide, paprykowej pasty oraz sera feta.

To, co wyróżnia indyka spośród wszystkich innych mięs, to także łatwość jego przygotowania. Wystarczy zaledwie kilka minut na grillu, żeby móc cieszyć się dietetyczną piersią w ziołach. Podobnie jest z pieczonym oraz gotowanym mięsem. Po uprzednim przygotowaniu, możemy zostawić go bez problemu i zając się w tym czasie, przyrządzeniem sałatki lub smakowitego deseru, a po niedługiej chwili, będzie on już gotowy.

Bardzo ważne jest jednak, żeby mięso poddać umiejętnej obróbce, pamiętając o tym, że indyka, bardzo łatwo jest przesuszyć.
Spożywając mięso indycze, dostarczamy naszemu organizmowi m.in. witaminy B6, której obecność niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania procesów metabolicznych, a także cynk oraz selen, zapewniający nam odpowiednią przemianę materii. Znajdziemy w nim ponadto niacynę, witaminę A, a także witaminę B12.

Dania z indyka mielonego – potrawy i przepisy z mięsa mielonego z indyka

Mięso mielone z indyka jest nie tylko bardzo smaczne, delikatne, ale też zdrowe. Przepisy na to mięso mogą być bardzo proste, jak i znacznie bardziej skomplikowane. Nie mając pomysłu na obiad, a mając mięso z indyka, można wyczarować cuda. Bardzo dobrym pomysłem jest burger z indyka. Potrawa ta szczególnie cieszy się sławą wśród dzieci i młodzieży. Zresztą co tu dużo mówić, burgery prawdopodobnie lubi każdy! Warto zrobić odmianę i zrezygnować z tradycyjnego burgera wołowego, na rzecz burgera z mięsem z indyka. Delikatne mięso, któremu charakteru doda sos musztardowy, zapieczony z plastrami sera pecorino. Do tego warzywa, tradycyjnie sałata, pomidor i tym razem znów ciekawiej, bo grillowany bakłażan. A wszystko to uwieńczone delikatnym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. To przepis na mięso mielone z indyka w nowoczesnej wersji burgera, znacznie zdrowszej, ale na pewno nie mniej smacznej od tradycyjnego.

Produkty zawierające ten składnik