Hiszpańska papryka pimenton


Hiszpańska papryka Piemonton de la Vera to specjalna odmiana suszonej papryki, pochodząca z okręgu o tej samej nazwie – La Vera, leżącego na terenie Estramadury. Od ponad czterech wieków, jest ona owocem starannie przeprowadzanych, niezmienionych procesów, które pozwalają na uzyskanie unikalnego smaku. Początkowo uprawiana była przez mnichów, zamieszkujących wspomniany region, którzy dzięki niesamowitej staranności, stworzyli coś, co kocha dziś, nie tylko cała Hiszpania, ale również mieszkańcy najbardziej oddalonych zakątków, naszego globu. Nie mogło być więc inaczej. Odpowiadając na zapotrzebowanie, ognisty proszek, zaczęto produkować na masową skalę.

Piemnoton de la Vera, od innych produktów odróżnia przede wszystkim sposób jej suszenia. Papryka nie jest wysuszana na słońcu i wietrze, ale wędzona w okresie późnej jesieni, w dymie, pochodzącym z drzewa dębowego bądź ostrokrzewów.

Żeby zapewnić równomierne suszenie, strąki papryki przekładane są każdego dnia, a na ostatnim etapie, mielone są w specjalnych naczyniach na drobny proszek o charakterystycznej barwie.
Tylko i wyłącznie papryka, otrzymywana w takich warunkach, sygnowana jest specjalnym odznaczeniem D.O.P. Nad dochowaniem tych procesów czuwa specjalnie powołana do tego instytucja Consejo Regulador de Pimenton de la Vera, która pilnie strzeże utrzymania typowej dla tego produktu jakości, dzięki której jest on tak szczególnie ceniony w świecie.
Gotowy produkt spotkać możemy w trzech różnych wariantach : łagodnym, o umiarkowanej ostrości oraz ostrym. Papryka charakteryzuje się pięknym, nasyconym kolorem czerwieni oraz drobnymi ziarenkami, które nadają naszym potrawom wyrazu.

W kuchni wykorzystywana jest ona jako składnik różnych dań oraz marynat. Świetnie wykańcza smak naszych, nadając im, nie tylko odrobinę ostrości, ale również charakterystycznej nuty, otrzymywanej za sprawą wędzenia. Mowa tu o mocno wyczuwalnym ciekawym dymnym aromacie, który gwarantuje naszym potrawom sukces.

Możemy wykorzystać ją zamiast soli, do wszelkich dań, na bazie jajek. Idealnie sprawdza się również jako przyprawa do humusu, wegetariańskich past oraz sosów, a także do warzyw. Piemonton de la Vera niezbędna jest także do przygotowania mini kanapek z łososiem, do których potrzebujemy jeszcze koziego sera, pysznego pieczywa oraz kaparów.
Jeśli wybieramy naszą paprykę, warto zwrócić uwagę, czy na opakowaniu znajduje się wspomniane już oznaczenie, świadczące o autentyczności czerwonego proszku, a tym samym dochowaniu metod produkcyjnych, które gwarantują wyjątkowy smak.

Produkty zawierające ten składnik