Granulki czosnku


Czosnek granulowany. Mało kto wie, że czosnek, jedna z najpopularniejszych przypraw w wszystkich kuchniach świata i naturalny antybiotyk pochodzi z Azji Środkowej i swoimi dobrodziejstwami darzy ludzkość od starożytności. W starożytnym Egipcie był czczony i uważany za szczególną roślinę, o czym świadczą znaleziska w piramidach. W Europie od zarania cywilizacji używany był jako przyprawa i uniwersalny lek ze względu na odkażające właściwości. Choć najwięcej substancji odżywczych znajdziemy w świeżych ząbkach czosnku, dziś łatwo dostać go także w postaci granulowanej, co jest świetnym rozwiązaniem dla osób, którym przeszkadza intensywny i niezbyt przyjemny aromat tej rośliny.

Granulowany czosnek zmielony na drobny pył nadaje się do przyprawiania wszelkich wytrawnych potraw, podobnie jak jego świeża wersja. Najczęściej stosuje się go do doprawienia domowej produkcji wędlin i kiełbas, do wzmocnienia smaku zup i gulaszu lub jako posypka do surowych warzyw: ogórków, pomidorów itp. Świetnie sprawdzi się w kremowych sosach na bazie śmietany i musztardy. Można przyprawić nim pieczone ziemniaki i grzanki. Granulowany czosnek zachowuje świeżość dłużej niż ten świeży, jednak by w pełni zachował swoje właściwości należy go przechowywać w szczelnym i suchym opakowaniu.

Produkty zawierające ten składnik