Goździki


Goździki . Pod nazwą tą kryją się wysuszone pąki kwiatów drzewa goździkowego, zwanego również goździkowcem korzennym, które znane były na terenie Chin już przed naszą erą. Do Europy przywędrowały dopiero w średniowieczu, jednakże od razu zyskały ogromną popularność, przede wszystkim ze względu na wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenione zostały przez medycynę naturalną ciemnych wieków.

Dziś wykorzystywane są raczej jako pełna smaku, aromatyczna przyprawa, nadająca potrawom korzennej nuty, którą goździki zawdzięczają, zawartemu w nich olejkowi.

Na sklepowych półkach znajdziemy całe pąki bądź też drobniutki proszek, zapakowane w szczelnych opakowaniach, w taki sposób, aby nie straciły cennego aromatu. Za największego producenta tej magicznej przyprawy, uchodzi dziś Tanzania, zaraz za którą plasują się w tej kategorii Indonezja, Kenia, Komory, Seszele, Sri Lanka oraz Madagaskar.

Goździki charakteryzują się specyficzną ciemnobrązową barwą, będącą efektem ich uprzedniego suszenia oraz działania dymu. Ta magiczna przyprawa, to przede wszystkim również wyjątkowy zapach, przypominający wielu z nas o wyjątkowym, świątecznym czasie.

W kuchni używamy ich jako dodatek do owocowych napojów, konfitur, no i przede wszystkim smakowitych deserów. Stanowią istotny składnik marynat, stosowanych do przyprawiania ryb, a dodane do rosołu bądź pieczonego mięsa- zwłaszcza baranicy czy dziczyzny, nadadzą daniom szczególnie wyrazistego smaku.

Goździki sprawdzają się również jako przyprawa, stosowana do grzanego wina czy piwa. Odrobina cynamonu, plaster pomarańczy, imbir i kilka małych goździków, pomoże stworzyć nam wyśmienity napój rozgrzewający, który dzięki właściwościom antyseptycznym, stanowi doskonałe antidotum na zimowe przeziębienie. A to tylko jedna z wielu korzyści.

Goździki w medycynie chińskiej stosowane są również jako środek przeciwbólowy, szczególnie często praktykowany przy silnych bólach zębów. Idealnie sprawdzają się one również jako lekarstwo przy problemach z trawieniem. Poprawiają perystaltykę jelit, usprawniając procesy metaboliczne. Ponadto udowodniono, że w niezawodny sposób walczą one z wolnymi rodnikami, które wspierają proces starzenia się naszego organizmu. Ta magiczna przyprawa zwiększa również naszą odporność, a także okazuje się być bardzo istotna w profilaktyce chorób cukrzycy.
Udowodniono także, że goździki wykazują właściwość grzybobójcze, które są zbawienne przy wszelkich dolegliwościach grzybiczych.

Produkty zawierające ten składnik