Gorgonzola


Gorgonzola to tradycyjny, włoski ser pleśniowy, z którego produkcji słynie położona w północnej części kraju Lombardia. Jego barwa waha się od czysto białej po żółtą, z licznymi nitkami pleśni, w odcieniu niebiesko- zielonym. Ser jest kremowy, bardzo miękki i delikatny, z tego też względu jego właściwości zostały docenione na całym świecie.  W 1955 został on objęty ochroną i został wpisany na listę certyfikowanych oryginalnych włoskich produktów, wykonywanych według tradycyjnej receptury ( odznaczenie DOC).

Ser produkowany jest z mleka krowiego i otrzymywany jest w wyniku długiego procesu. Z początku mleko zostaje podgrzane do temperatury 30 stopni C, następnie dodaje się do niego podpuszczkę i czyste kolonie pleśni  i poddaje dalszej obróbce. Jego smak i  aromat mogą różnić się pod względem intensywności, w zależności od  stopnia dojrzałości. Sery, które dłużej „ odpoczywają” są zdecydowanie bardziej pikantne-  standardowo okres ten może wynosić od trzech do sześciu miesięcy. Po pierwszych czterech tygodniach leżakowania, gorgonzola zostaje przebita przy pomocy grubej igły, dzięki temu pleśń może rozprzestrzenić się po całej jej powierzchni. To właśnie plamki pleśni nadają jej specyficzny ostry, lekko pikantny smak, który zrównoważony jest przez  kremowego konsystencję. To właśnie to nietuzinkowe połączenie stanowi tajemny sekret. Gorgonzola świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz sosów. Doskonale nadaje się również jako przekąska na typowo włoski „ talerz serów”, a jej smak wyjątkowo dobrze komponuje się z rybami.  Idealne połączenie stanowi także z gruszką oraz orzechami włoskimi, do tego odrobina świeżego szpinaku i klasycznego włoskiego Balsamico i mamy gotowy przepis na pyszną świeżą sałatę.

Dania z serem Gorgonzola – potrawy i przepisy z serem Gorgonzola

Ser Gorgonzola wyróżnia się ostro, grzybowo-pikatnna nutą, która doskonale kontrastuje z jego delikatnym, wręcz kremowym miąższem. Produkowany jest w dwóch wersjach – miękkiej, lekko słodkiej (dolce) oraz twardszej i ostrzejszej w smaku (piccante). Potrawy z serem Gorgonzola to przede wszystkim aromatyczne makarony, omlety czy pizze. Ser ten świetnie sprawdza się również jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy wytrawnych muffinów. Zestawić go można z mięsem, warzywami czy sadzonymi jajkami. Przepisy z serem Gorgonzola najczęściej łączą go z łagodnymi dodatkami, a więc owocami takimi jak gruszki czy winogrona, rybami, owocami morza czy włoskimi orzechami. Dania z serem Gorgonzola są kremowe, rozpływające się w ustach, ale i wyraziste w smaku. Taka jest na przykład pizza bianco z Gorgonzolą i jarmużem czy burger wołowy z szybką prosciutto i serem pleśniowym właśnie.

Produkty zawierające ten składnik