Gałka muszkatołowa


Gałka muszkatołowa to nic innego jak cząstka nasion drzewa, pochodzącego z Wysp Korzennych, zwanego muszkatem, rzadziej również muszkatowcem. Możemy spotkać ją w postaci „drewnianych” kuleczek, bądź też w formie drobno zmielonego pyłku, który ze względu na swój charakterystyczny smak oraz aromat, bardzo często dopełnia zimowe przysmaki.

Gałkę muszkatołową dodajemy przede wszystkim do wyśmienitych deserów, aromatyzowanych korzenną nutą. Znajdziemy ją w pierniku, małych piernikowych ciasteczkach, a także słodkich napojach owocowych- również tych z dodatkiem alkoholu. Wraz z cynamonem, świeżą pomarańczą, odrobiną miodu i goździkami, stworzysz za sprawą tej przyprawy wyśmienite, rozgrzewające grzane wino domowe, stanowiące doskonały przysmak na długie, zimowe wieczory.

Wykorzystywana jest ona również do różnego rodzaju potraw, na bazie mięsa oraz owoców morza, a także do przygotowania obłędnego, kremowego sosu beszamelowego, który w niesamowity sposób otula swoim smakiem bakłażana, mięso mielone i ziemniaki w charakterystycznej greckiej potrawie, zwanej moussaką.

Te złociste drobne ziarenka stanowią także elementarny składnik, popularnych dziś na całym świecie, mieszanek przypraw, takich jak garam masala czy curry, używanych przede wszystkim w kuchni indyjskiej.

Swój wyjątkowy zapach oraz korzenny smak, z wyczuwalną nutą goryczy, gałka muszkatołowa zawdzięcza olejkowi- mirystycynie, która stanowi główny składnik przyprawy. Jest ona również odpowiedzialna za właściwości halucynogenne, które gałka muszkatołowa wykazuje. Oczywiście spożywana w uzasadnionych, niewielkich ilościach, jako dodatek do potraw, nie wyrządzi szkód w naszym organizmie, jednakże w nadmiarze, może powodować różne niepokojące objawy, takie jak np. zaburzenia percepcji, czy omamy wzrokowo-słuchowe.

Jeśli sięgamy jednak po gałkę muszkatołową w minimalnych ilościach, wręcz przeciwnie, może ona przynieść nam wiele korzyści, jeśli chodzi o pracę naszego organizmu. Przede wszystkim, przyczyniając się do zwiększonej produkcji żółci, gałka muszkatołowa, poprawia nasze trawienie. Zgodnie z ostatnimi doniesieniami, przyprawa ta za sprawą zawartego w niej eugenolu, wykazuje również zbawienne działanie w leczeniu wrzodów żołądka. Ponadto stymuluje ona nasz układ nerwowy i pobudza krążenie krwi, działając w naszym organizmie jak skuteczny afrodyzjak.

Produkty zawierające ten składnik