Cielęcina


Filet z cielęciny. To kawałek mięsa cieląt w wieku od dwóch tygodni do ośmiu miesięcy, niezawierający kości, który bardzo często wykorzystywany jest w kuchniach tego świata.

Cielęcina należy do grupy mięs czerwonych. Charakteryzuje się ona żywą, połyskującą, czerwoną barwą, delikatnym smakiem oraz równie delikatną strukturą, pozbawioną tłuszczu oraz włókien.
W zależności od sposobu odżywiania zwierząt, może przybierać ona od jasnoróżowego po lekko czerwony kolor. Mięso cieląt, karmionych paszą, pozbawioną wartości odżywczych oraz hodowanych w nieodpowiednich warunkach, przybiera jasną barwę, w przeciwieństwie do tego pełnowartościowego, które ze względu na zawarte w nim żelazo, jest wyraźnie czerwone.

Mięso to świetnie sprawdzi się przede wszystkim grillowane czy pieczone, ale także smażone lub gotowane. W kompozycji z aromatycznymi przyprawami, takimi jak cząber, kolendra, cebula czy czosnek, stanowi idealny element pysznego domowego obiadu, wykwintnej kolacji, a także rodzinnego barbecue.

Cielęcina wykorzystywana jest jako główny składnik lekkich, niskokalorycznych dań, o nieziemskim smaku. W 100g tego mięsa znajdziemy zaledwie 105 kcal, dlatego jest ono zdecydowanie bardziej lekkostrawne niż wieprzowina czy wołowina.

Ponadto cielęcina to także nieograniczone źródło białka, potasu, żelaza, cynku, a także witamin z grupy B oraz D. Dzięki temu jej spożywanie wpływa na poprawę szeregu procesów, które zachodzą w naszym organizmie, usprawniając w efekcie jego funkcjonowanie.

Przede wszystkim mięso cielęce pomaga zwiększyć naszą odporność, a także wyregulować ciśnienie krwi. Ponadto usuwa ono nadmiar szkodliwego cholesterolu, poprawia wygląd naszej skóry oraz koncentrację. Zapobiega nawet postępującemu procesowi siwienia.

Udowodniono również, że cielęcina, spożywana regularnie, odgrywa bardzo istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy, a także osteoporozy. To wszystko za sprawą kwasu linolowego.
Najlepiej sięgać po mięso, pochodzące od zwierząt 4-8 tygodniowych, które karmione były wyłącznie mlekiem. Wówczas warstwa mięśniowa w porównaniu do kości jest zdecydowanie bardziej rozwinięta, a mięso jest delikatne i chude.

Dania z cielęciny – potrawy i przepisy z cielęciną

Ze względu na swoje liczne atuty, cielęcina cieszy się ogromną popularnością w kuchniach wielu krajów. Oznacza to, że ten rodzaj mięsa można znaleźć w wielu daniach w formie grillowanej, pieczonej czy też smażonej oraz gotowanej. W związku z tym potrawy z cielęciną są bardzo zróżnicowane i każdy znajdzie wśród nich dania dopasowane do swoich wymagań, a także możliwości i upodobań. Charakteryzują się one nie tylko doskonałym smakiem, ale również posiadają wiele cennych składników odżywczych potrzebnych dla prawidłowego rozwoju i budowy organizmu ludzkiego. Nikogo nie powinien więc dziwić fakt, że dostępne są liczne przepisy z cielęciną. Oczywiście jest to mięso, więc składnik ten zwykle spełnia rolę głównego elementu w takich daniach. Do potraw z tym rodzajem mięsa można zaliczać Bombette pugliesi, Picatta z cielęciny z serem, różne rodzaje gulaszu, sznycle, a także kotleciki cielęce. Dania z cielęciną zwykle uwzględniają również aromatyczne przyprawy, które nadają im jeszcze lepszego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu.

Produkty zawierające ten składnik