Figi świeże


Figa. Egzotyczna, delikatna, o pełnym smaku wyważonej słodyczy i wyjątkowej strukturze miąższu. Figa to charakterystyczny owoc, dodawany do przemyślanych kompozycji deserowych, który wyróżnia się przede wszystkim ze względu na specyficzną strukturę miąższu oraz smak.

Ten słodki owoc przybył do Europy z Azji Mniejszej, gdzie od lat wykorzystywany jest w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe, które nam oferuje, ale również za sprawą licznych właściwości odżywczych.

Figa, to przede wszystkim źródło magnezu, który wspiera nasz organizm w walce ze stresem oraz bezsennością. Znajdziemy w niej także sporo wapnia, odgrywającego kluczową rolę w kwestii profilaktyki chorób kości, a także potasu, walczącego z wysokim ciśnieniem. Owoce te ponadto dostarczą nam różnych witamin, m.in. z grupy B, A, C oraz K, dzięki którym figi w pozytywny sposób oddziałują na wygląd naszej skóry, usprawniają funkcjonowanie wątroby, regulują procesy przepływu krwi w naszym organizmie, a także wzmacniają odporność. Wykazują one również działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Mogą wesprzeć nas także w walce z uporczywym kaszlem.

Obecnie uprawiane są w krajach, w których panują specyficzne warunki klimatyczne, tzn. temperatura powietrza utrzymuje się na odpowiednio wysokim poziomie. Znajdziemy je m.in. w Grecji, we Włoszech, Chorwacji czy Turcji, jak również w Egipcie, Iranie, Stanach Zjednoczonych oraz Brazylii. Wiele z tych zakątków stanowi dziś ulubione destynacje turystyczne nas wszystkich, dlatego przy okazji egzotycznych wakacji, warto skosztować smaku świeżej figi.

Owoce te znajdziemy dziś w dwóch odmianach – dalmatyńskiej oraz smyrneńskiej, wykorzystywanym na równi w kuchni. Figi, chociaż jeszcze mało popularne, stanowią składnik wyśmienitych dżemów, konfitury, a także –suszone- mieszanki bakalii, używanych jako dodatek do ciast i różnych deserów. Przygotowywane na ciepło doskonale komponują się ze smakiem lodów z koziego mleka, które otulone ciepłym kremem z ich owoców, uzupełnionym aksamitem czerwonego wina, podbiją podniebienia wszystkich wymagających smakoszy.

Po figi możemy sięgać również na zasadzie słodkiej przekąski, która zastąpi nam „zły cukier”, dostarczony przez czekoladowego batona. Wprawdzie owoce te uchodzą za dość kaloryczne, bo w stu gramach znajdziemy około 74 kcal, jednakże w zestawieniu ze słodyczami, które znajdziemy na sklepowych półkach, wypadają naprawdę bardzo dobrze.

Produkty zawierające ten składnik