Fenkuł, koper włoski


Koper włoski, zwany również fenkułem, to charakterystyczne warzywo, które z pozoru przypomina dużą cebulę, zbudowaną z grubych warstw. Należy ono do rodziny selerowatych i uprawiane jest obecnie, ze względu na liczne właściwości lecznicze, na całym świecie. Narodził się on jednak w regionie basenu Morza Śródziemnego, gdzie do dziś stanowi bardzo ważny składnik codziennej diety wszystkich mieszkańców.

Ze względu na jego charakterystyczny smak, który komponować możemy z różnymi składnikami, w nieskończenie wielu kombinacjach, warzywo to cieszy się dziś dużą popularnością przede wszystkim we Włoszech. Co raz częściej spotykane jest jednak również w innych krajach.

Jego charakterystyczna nuta anyżowa świetnie współgra z kwaśnymi dodatkami, dlatego sałatka z kopru włoskiego z dodatkiem soku z limonki, stanowi obecnie bardzo częsty dodatek do mięsnych dań menu restauracyjnych.

Finocchio- bo tak brzmi jego włoska nazwa, w towarzystwie tuńczyka, rukoli, soku z cytryny oraz odrobiny oliwy z oliwek, sprawdzi się również w postaci lekkiej sałatki. Za sprawą nietuzinkowego połączenia, podbije ona podniebienia wszystkich, mających okazję skosztować potrawy. To jednak tylko kilka z licznych możliwości podania kopru włoskiego na surowo.
Warto wiedzieć, że bardzo często występuje on również gotowany bądź duszony jako dodatek do mięsnych dań. We Włoszech spotkamy go zwykle w postaci contorno czyli lekkiej kompozycji warzyw, która serwowana jest zazwyczaj wraz z bardziej treściwym mięsem.

Koper włoski, to jednak nie tylko charakterystyczny smak, który cieszy nasze podniebienia, ale przede wszystkim szereg nieocenionych właściwości leczniczych.
Zaczynając od tych najważniejszych- antyoksydacyjnych, które okazują się istotne w profilaktyce chorób nowotworowych oraz walce z wolnymi rodnikami, poprzez te wspomagające układ odpornościowy, aż po wzmacniające naczynia krwionośne.

Koper włoski stanowi solidne źródło witamin i minerałów, które na co dzień pomagają w niezawodnym funkcjonowaniu naszego organizmu. Znajdziemy w nim m.in. witaminę B1, C , kwas foliowy, miedz, cynk, potas oraz masę innych minerałów, dzięki którym nie tylko zwalczymy różne dolegliwości, ale po prostu będziemy czuć się zdrowsi. Warzywo to wykorzystywane jest w przemyśle farmaceutycznym przede wszystkim jako składnik herbatek dla niemowląt przeciwko kolce, a także środków, wspomagających zaburzenia trawienia, zwalczających problemy układu oddechowego oraz drobnoustroje.

Potrawy z koprem włoskim
Liście kopru włoskiego są wykorzystywane głównie w kuchni francuskiej jako składnik sosów do ryb. Włosi przyrządzają pieczenie i pikantne kiełbaski z dodatkiem fenkułu, zaś Anglicy dodają ziarna kopru do większości przepisów na ryby. Koper włoski znajdziemy też w mieszankach przypraw, np. curry. Bulwy fenkułu możemy dodać do sałatek, jego zielone gałązki świetnie ozdobią warzywne sałatki a nasionami można przyprawić potrawki jednogarnkowe czy mięsa.

Produkty zawierające ten składnik