Fasolka szparagowa


Fasolka szparagowa to roślina strączkowa, która występuje standardowo w dwóch odmianach: żółtej oraz zielonej. Warzywo to do Europy przywędrowało z terenu obu Ameryk, gdzie uprawiane było już przed naszą erą. Bardzo szybko zorientowano się, że te smaczne strączki, to nie tylko walory smakowe, ale również skarbnica witamin i minerałów.

Częściej spotykana, bogatsza w kwas foliowy oraz witaminę A, zielona odmiana fasolki, ma nam do zaoferowana przede wszystkim wspomniany już kwas foliowy, który jest bardzo istotny dla osób, zmagających się na co dzień z niedokrwistością. Ponadto znajdziemy w niej witaminę B oraz żelazo. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, fasolka szparagowa zapewni nam przez długi czas uczucie sytości, jednocześnie nie obciążając naszego organizmu, tak jak ziemniaki czy makaron. Stanowi ona doskonałą alternatywę dla wszystkich tych, którzy wypowiadając walkę nadprogramowym kilogramom, decydują się sięgać po mniej kaloryczne produkty. 100 g zielonego warzywa, to zaledwie 27 kcal.

Fasolka szparagowa to także niski indeks glikemiczny, dlatego bardzo często stanowi ona składnik diety osób, cierpiących na cukrzycę. Sięgają po nią jednak nie tylko ci, którzy na co dzień borykają się z różnymi dolegliwościami. Warzywo to bardzo często wybierane jest przez nas przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Wykorzystujemy ją w kuchni nie tylko gotowaną jako dodatek do mięsa, bowiem bardzo często stanowi ona główny element naszych dań. Któż z nas nie miał okazji skosztować fasolki zasmażanej z masłem i bułką tartą ? Idealnie sprawdza się ona również konserwowa, a także mrożona, jako składnik zupy jarzynowej czy element zdrowego posiłku.

Dania z fasolką szparagową – potrawy i przepisy z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa to bardzo popularne danie wykorzystywane w Polsce, Europie oraz na innych kontynentach. Ludzie cenią sobie przede wszystkim doskonałe walory smakowe tej rośliny strączkowej, a także dużą zawartość witamin i minerałów. Dzięki wykorzystaniu tego składnika roślinnego dania z fasolą szparagową są bogate w kwas foliowy, a także witaminę A. Odmiana zielona dostarcza również witaminy B i żelaza, więc potrawy takie są idealne dla osób, które mają problemy z niedokrwistością. Potrawy przygotowywane na bazie fasoli szparagowej potęgują uczucie sytości i nie obciążają organizmu. Dania z fasoli szparagowej są świetne dla ludzi dbających o zdrową dietę, cukrzyków, itp. Oczywiście w wielu krajach dostępne są różne ciekawe przepisy z fasolką szparagową. Fasolka ta może stanowić świetny dodatek do różnych dań mięsnych, takich jak na przykład pierś z kurczaka z szynką parmeńską i serem fontina. Bardzo często produkt ten pojawia się na polskich talerzach w porze obiadowej i nie tylko.

Produkty zawierające ten składnik