Dynia


Dynia to okrągłe, pomarańczowe warzywo, które wszystkim nam kojarzy się dziś z Halloween, stanowi nie tylko wyjątkowy element dekoracyjny, ale przede wszystkim produkt, wykorzystywany bez ograniczeń w kuchni. Musimy jednak wiedzieć, że odmiana, z której powstają ozdoby, różni się od tej, która ląduje na naszych talerzach. Dynie dzielą się bowiem na dwie podstawowe kategorie- jadalne i te, które nie nadają się do spożycia.

Dynia to również nie tylko charakterystyczny pomarańczowy kolor. Wyróżniamy kilka gatunków warzywa, które zróżnicowane są także pod względem barwy. Spotkamy ją w białym, lekko niebieskim, a nawet czerwonym wydaniu. Pomarańczowa dynia, po którą sięgamy podczas zakupów spożywczych, to najbardziej rozpowszechniona z odmian. Nazywana jest dynią zwyczajną (Cucurbita pepo L) i do Europy przywędrowała ona z Ameryki Środkowej oraz południowych stanów USA. Obecnie uprawiana jest nie tylko w Europie, ale również w wielu innych miejscach na świecie. Należy zapewnić jej przede wszystkim dostęp do światła oraz wodę, aby móc cieszyć się jej smakiem przez długi czas.

Miąższ dyni sprawdzi się idealnie nie tylko jako główny składnik zupy krem, która w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością i stanowi element wielu restauracyjnych menu. Możemy wykorzystać go do przyrządzenia złocistych kotlecików czy placków, ale również wyjątkowo smacznych deserów, jak np. sernik czy muffiny. Kawałki dyni w kompozycji z surowymi kiełbaskami, włoskimi tzw. salsicia fresca stworzą idealny sos do makaronu, który skradnie podniebienia wszystkich bez wyjątku.

Oprócz miąższu, dynia ma nam również do zaoferowania smakowite pestki, które dodane do sałatki lub ciasta, sprawią, że nasze potrawy staną się delikatnie chrupiące. Pestki dyni to także doskonały surowiec do produkcji pełnowartościowego oleju, który nie tylko wzbogaca nasze dania, ale przede wszystkim pomaga nam w walce z różnymi dolegliwościami. Okazują się one być nieocenione w walce z pasożytami, infekcjami dróg moczowych czy oddechowych, a także alergiami.

Olej z pestek znalazł również zastosowanie w branży kosmetycznej, jako środek, który pomaga wzmocnić nasze włosy i odpowiednio nawilża skórę. Zawarty w dyni beta-karoten, odpowiedzialny za specyficzny pomarańczowy kolory, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu jest nieoceniony w profilaktyce chorób nowotworowych . Ponadto wpływa on na obniżenie poziomu złego cholesterolu, zapobiegając tym samym wystąpieniu miażdżycy oraz innych chorób serca. W pozytywny sposób działa również na funkcjonowanie naszego wzroku.

Przy tych wszystkich licznych właściwościach, dynia stanowi szczególnie niskokaloryczny składnik diety, który ze względu na wysoką zawartość błonnika, jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długi czas. 100 g tego warzywa dostarcza zaledwie 27 kcal. Wybierając dynie, sięgajmy po ciężkie okazy, o symetrycznym kształcie. Przechowujemy je następnie w suchym miejscu, pozbawionym wilgoci. Wykorzystując ją w kuchni, powinniśmy najpierw odciąć twardą skórkę, następnie przeciąć warzywo na pół, usunąć pestki oraz włókniste fragmenty miąższu. Możemy ją zarówno gotować, jak i piec.

Dania z dynią – potrawy i przepisy z dynią

Dynia to niezwykle popularne warzywo stosowane w kuchni polskiej oraz wielu kuchniach zagranicznych. Kojarzy się ono przede wszystkim ze świętem Halloween, jednak należy pamiętać o tym, że istnieją liczne, ciekawe potrawy z dynią, które charakteryzują się bardzo dobrym smakiem oraz dużą zawartością witamin i wielu innych istotnych składników odżywczych. Dzięki wykorzystaniu tego warzywa można przygotowywać bardzo smaczne, zdrowe i pożywne potrawy, które zadowolą nawet bardzo wybrednych smakoszy. Prezentowane warzywo posiada smaczny miąższ wykorzystywany między innymi jako składnik zup typu krem. Z miąższu możliwe jest również przyrządzenie kotlecików, placków, a nawet deserów. Dynie zapewniają również pestki, które można dodawać do ciast lub sałatek. Różnorodne dania z dynią spełnią więc oczekiwania osób posiadających różne potrzeby i upodobania. Warto też zwrócić uwagę na smaczne, zdrowe i oryginalne przepisy z dynią, takie jak na przykład pierożki dyniowe. Regularne spożywanie tego warzywa chroni przed nowotworami, zapewnia odpowiednią dawkę błonnika oraz sprawia, że czujemy się syci przez długi czas.

Produkty zawierające ten składnik