Dynia piżmowa


Dynia piżmowa. W stosunku do bardziej popularnej dyni zwyczajnej, charakteryzuje się ona podłużnym kształtem, który przypomina dużą gruszkę, o wydłużonej „szyjce” lub melona.
Jej smak jest do złudzenia podobny do smaku okrągłej dyni. Z tą różnicą, że wyczuwalna jest w nim lekko orzechowa nuta oraz piżmowy aromat. Dynia piżmowa cechuje się specyficzną cienką skórką, szczególnie często wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej.

W Europie cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością, przez co trudniej znaleźć ją na sklepowych półkach. Jeśli jednak mamy możliwość wyboru pomiędzy różnymi odmianami pomarańczowego warzywa, warto sięgnąć po wyśmienitą dynię piżmową.

Nadaje się ona przede wszystkim do pieczenia. Frytki z dyni piżmowej to idealny dodatek do różnych dań. Jednocześnie mięciutkie i lekko chrupiące, urozmaicą smak każdej potrawy. Stanowi ona również doskonały składnik sosów, zup, a także deserów.

Warzywo to możemy piec, gotować, a nawet grillować. Osiągniemy również wyjątkowo kremowy, lekko maślany smak, gotując dynię na parze. Będzie to także najzdrowsza ze wszystkich wersji, która pozwoli zachować wszystkie właściwości odżywcze warzywa.

Oprócz walorów smakowych, dynia ma nam do zaoferowania również całą masę wartości odżywczych, które uchronią nas przed infekcjami. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, którym się charakteryzuje, zaleca się zestawiać ją z pomidorami lub papryką.

Dynia piżmowa dostarczy nam ponadto potasu, witaminy B6 oraz antyoksydantów, które wypowiadają walkę wolnym rodnikom, wspierającym proces starzenia się naszego organizmu.
Szczególnie zalecana jest osobom, cierpiącym na depresję, mającym problemy z sercem czy borykającym się z obniżoną odpornością.

Ze względu na niską zawartość tłuszczu, stanowi doskonały składnik diety, o obniżonej wartości kalorycznej. Powinny sięgać po nią przede wszystkim osoby, które na co dzień toczą walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Podczas zakupów sięgamy po warzywa, pozbawione defektów, o odpowiednio twardej skórce. Im mniej intensywny ma kolor, tym lepszy będzie miąższ.

Produkty zawierające ten składnik