Cebula Dymka


Cebula dymka – To młoda biała cebula, która wyróżnia się łagodnym smakiem, o charakterystycznej nucie lekkiej słodyczy. W porównaniu do swojej siostry w klasycznym wydaniu, dymka jest nie tylko mniejsza, ale również zdecydowanie mniej ostra, a dzięki temu, że nie doprowadza nas do łez, łatwiej posługiwać się nią w kuchni. Spotkamy ją przede wszystkim marynowaną, a także jako składnik sosów oraz świeżych sałatek. Oprócz bulwy, na co dzień bardzo często wykorzystujemy również zielony szczypiorek, który stanowi część młodej cebulki. Idealnie sprawdza się on nie tylko w formie dekoracyjnej, ale także nadaje charakteru warzywnym kanapkom, porannej jajecznicy oraz wielu innym potrawom.

Podobnie, jak w przypadku zwykłej białej cebuli, młoda dymka, należy do rodziny amarylkowatych, wywodzącej się od czosnku. Odmiana małych cebulek uprawiana jest dziś na całym świecie, jednakże – dzięki dostępnym źródłom, można domyślać się, iż narodziła się ona w Azji, gdzie do dziś stanowi jeden z podstawowych składników każdej kuchni. Obok imbiru, to właśnie dymkę możemy uznać za najczęściej używane warzywo w tradycyjnych daniach tego regionu. Dodajemy ją nie tylko do mięsnych potraw, ale również do świeżych zup, których kompozycja polega na łączeniu smaków na zasadzie kontrastów.

Dymka, stosowana w kuchni, to nie tylko wyjątkowy smak naszych dań, ale także szereg licznych, pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Przede wszystkim pomoże ona zwalczyć kaszel, dostarczając jednocześnie naszemu organizmowi cennych witamin : A, B, C oraz E, a także składników mineralnych, takich ja mangan, potas, siarka, wapń czy żelazo. Cebula, spożywana regularnie, sprawi również, że poprawimy kondycję naszych włosów, paznokci oraz skóry, a dzięki właściwościom bakteriobójczym, rozprawi się ona z wszelkimi wirusami.

Ponadto za jej sprawą, pozbędziemy się nadmiaru wody z naszego organizmu oraz wzmocnimy odporność, sprawiając, że niestraszne staną się nam sezonowe przeziębienie czy grypa. Dzięki temu, że cebula obniża ciśnienie tętnicze, zalecana jest dla wszystkich osób, które na co dzień zmagają się z nadciśnieniem. Młoda cebulka wykazuje również właściwości, nieocenione w profilaktyce chorób nowotworowych.

Ze względu na niską kaloryczność, bez obaw mogą dodawać ją do wszelkich potraw osoby, które stosują dietę o zredukowanej ilości kalorii. W 100g znajdziemy zaledwie 40 kcal.

Potrawy z cebuli dymki – dania, przepisy z dymką

Cebula dymka w przeciwieństwie do tradycyjnej cebuli jest słodsza i nieco łagodniejsza w smaku. Dlatego powszechnie wykorzystywana jest do przygotowywania wielu rodzajów potraw. Za najsmaczniejszą część dymki uważa się szczypior, który doskonale komponuje się z twarogiem czy masłem.
Potrawy z cebuli dymki to przede wszystkim różnego rodzaju zupy i sałatki. Dymka stanowi także świetne uzupełnienie dań z kurczaka czy wołowiny. To propozycja dla wszystkich tych osób, które nie przepadają za ostrymi i wyrazistymi w smaku potrawami.

Przepisy z dymką obejmują również wiele dań kuchni azjatyckiej m.in. kurczaka po syczuańsku czy noodle z wołowiną. Cebula dymka może być dodatkiem do wielu potraw lub grać w nich pierwsze skrzypce.

Dania z cebuli dymki są lekkie i delikatne w smaku. Serwuje się je przede wszystkim wiosną, gdyż jest to warzywo rosnące przede wszystkim o tej porze roku.

Produkty zawierające ten składnik