Dorsz


Dorsz to najpopularniejszy przedstawiciel rodziny dorszowatych, występujący w wodach Oceanu Atlantyckiego i morzach północnej Europy. W Polsce najczęściej pod nazwą dorsza kryje się dorsz bałtycki oraz pochodzący z mórz arktycznych. Od wieków mięso dorsza spożywane było w całej Europie a suszone płaty tej ryby pomagały żeglarzom i odkrywcom przetrwać trudy podróży. Dziś to jedna z popularniejszych ryb morskich, dostępna przez cały rok na rynku. Jak większość ryb morskich dorsz to źródło wielu ważnych witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim między innymi selen, fosfor czy witaminę B12. Posiada kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę serca oraz zapobiegają miażdżycy.

W gastronomii dorsz to bardzo wdzięczny produkt. Można przygotować z niego przeróżne ciekawe potrawy pod różnymi postaciami. Świetnie smakuje pieczony z warzywami, gotowany na parze bądź zgrillowany z dodatkiem cebuli. Robi się z niego zupy rybne, a w krajach nadmorskich bywa składnikiem gulaszu lub zapiekanek. Jego mięso po zmieleniu jest składnikiem pasztecików i farszów, którymi nadziewa się ciasto francuskie lub pieczywo. Dorsz smakuje świetnie bez dodatków jak i okraszony śmietanowym sosem i warzywami. Jedynie nie powinno się go smażyć w panierce, gdyż proces ten powoduje utratę cennych kwasów omega-3 i zwiększa ilość tłuszczów trans w produkcie.

Dania z dorszem – potrawy i przepisy z dorszem

Dorsz jest bardzo popularną rybą morską stosowaną jako składnik wielu dań kuchni polskiej i zagranicznej. Mięso tej ryby jest nie tylko bardzo smaczne, ale również zawiera bardzo wiele składników odżywczych. Oznacza to, że dania przyrządzone na bazie tego składnika są pożywne oraz zdrowe. Na całym świecie przyrządzane są różne ciekawe potrawy z dorszem. Ryba ta stanowi składnik zup, zapiekanek, pasztecików czy też farszów. Warto też dodać, że wielu ludzi przyrządza dorsza pieczonego z warzywami, gotowanego czy też grillowanego. Taka różnorodność sprawia, że praktycznie każdy jest w stanie znaleźć dania z dorszem dopasowane do własnych wymagań, potrzeb i gustu smakowego. Warto między innymi zwrócić uwagę na przepisy z dorszem, takie jak klopsiki rybne, sałatka ze świeżych pomarańczy i dorsza, pulpeciki z dorsza, itp. Przyrządzenie tych dań nie jest trudne, zapewniają one doskonały smak oraz wiele wartości odżywczych.

Produkty zawierające ten składnik