Czosnek


Chociaż czosnek na ziemie polskie trafił za sprawą Tatarów dopiero w średniowieczu, na świecie znany jest od przeszło pięciu tysięcy lat. Trudno jest jednoznacznie stwierdzić, gdzie się narodził, jednak wszystko wskazuje na to, że jego uprawę zapoczątkowano na Syberii.

Tak samo jak obecnie zajmuje istotne miejsce w polskiej kuchni i medycynie, ogromną popularnością cieszył się również wśród Egipcjan, Greków i Rzymian. Jego zastosowanie jest i było bardzo szerokie nie tylko w kuchni, bowiem już w starożytności odkryto jego bogate wartości lecznicze, które okazały się niezastąpione w przypadku niektórych dolegliwości.

W wielu źródłach znajdujemy informacje na temat jego działania moczopędnego czy wykrztuśnego. Uznawany jest od dawien dawna za naturalny antybiotyk, który w przeciwieństwie do środków farmakologicznych nie wykazuje właściwości szkodliwych dla flory bakteryjnej. Usprawnia także proces trawienia, zwiększając m.in. produkcję żółci oraz wpływa na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Stosowany jest również przy różnych problemach układu oddechowego.

Chociaż trudno w to uwierzyć, czosnek należy do rodziny roślin liliowatych. Pojedyncze główki kwiatów, wyłaniające się spośród liści, zazwyczaj spotkamy w odcieniach różu oraz bieli. Naprawdę potrafią cieszyć oko sowim urokiem.

Warzywo to jest uprawiane dziś w wielu miejscach na świecie, w szczególności w krajach śródziemnomorskich oraz Kalifornii. Obecnie znajdziemy aż 80 jego gatunków ozdobnych, uprawnych oraz dziko rosnących.

Przez wzgląd na swój zdecydowany smak bardzo często stanowi podstawę kuchni tego świata. Świetnie podkreśla smak  mięsa, ryb oraz warzyw, m. in. dlatego tak często używany jest w kuchni włoskiej, której mottem jest hasło : „W prostocie tkwi siła”.

Z pewnością sami bardzo często po sięgacie po czosnek, żeby nadać potrawie charakteru. Warto zatem wspomnieć, w jaki sposób należy go przechowywać oraz na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu, ponieważ powstaje w tej kwestii wiele wątpliwości. Powinniśmy pozostawiać czosnek w chłodnym i suchym pomieszczeniu, ale nie w  lodówce ! Zaskoczony ?

Przechowywanie czosnku w lodówce powoduje, że traci on swój smak.

Jeśli chodzi o dokonywanie zakupów najważniejsze kryterium, to kraj pochodzenia. Bardzo ważne jest, aby unikać czosnku chińskiego, który zalewa obecnie sklepowe półki, ponieważ zawiera on mnóstwo szkodliwych substancji.

Na szczęście, jeśli zwrócimy uwagę na kilka aspektów, uda nam się go rozpoznać. Chiński czosnek jest zdecydowanie większy, a jego kształt bardziej regularny, w porównaniu do polskiego odpowiednika. Różni się on także  kolorem (polski ma różowo- szarą łupinę, zaś chiński zazwyczaj jest śnieżnobiały), a także smakiem ( chiński nie ma wyczuwalnego aromatu i jest słodkawy ).

 

Produkty zawierające ten składnik