Czerwone buraki


Burak czerwony. Czerwone buraki, po które w kuchni sięgamy najczęściej, to buraki ćwikłowe. Charakteryzują się one specyficzną fakturą oraz bordowo-fioletową barwą, którą zawdzięczają zawartym w nich betacyjanom, złożonym z aminokwasów, wykazujących liczne właściwości lecznicze. To właśnie dzięki nim burak uchodzi dziś za jedno z najzdrowszych warzyw. Obecnie bardzo dużo mówi się na temat jego nieocenionych właściwości w profilaktyce chorób nowotworowych. Żeby w pełni wykorzystać to, co ma nam do zaoferowania czerwone warzywo, powinniśmy wybierać bulwy, których średnica nie przekracza 8 cm, charakteryzujące się cienką skórką oraz jednolitą barwą.

Buraki w takiej postaci możemy wykorzystać przede wszystkim jako składnik smakowitych zup, a także świeżych sałatek oraz przekąsek. Carpaccio z buraka w połączeniu z kremowym kozim serem oraz rukolą jako lekki i efektowny starter, świeży, zdrowy koktajl, pyszna zupa krem na ciepło, a w okresie letnim orzeźwiający i pożywny chłodnik, to tylko niektóre z wielu pyszności, które stworzycie przy pomocy tego charakterystycznego warzywa. Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości wszystkich pierwiastków, które znajdziemy w składzie buraków, najlepiej spożywać je na surowo, ewentualnie pieczone. Dzięki temu dostarczymy naszemu organizmowi maksymalną ilość witamin, m.in. A oraz C, a także substancji mineralnych, takich jak wapń, potas czy żelazo.

Warzywo to ze względu na liczne właściwości lecznicze właśnie, a także oczywiście swój wyjątkowy smak, znane i cenione było już wśród mieszkańców starożytnej Grecji oraz Rzymu. To oni odkryli, że buraki stanowią doskonały składnik zdrowej diety, wypowiadając jednocześnie walkę wielu dolegliwościom, które doskwierały człowiekowi kiedyś, i doskwierają również obecnie. Ich spożywanie zaleca się szczególnie osobom, cierpiącym na anemię, nerwice oraz mającym problemy z wątrobą. Dzięki temu, że wzmagają produkcję żółci, usprawniają procesy trawienne oraz pomagają oczyścić organizm z toksyn. Ze względu na wysoką zawartość cukrów, nie powinny sięgać po nie zbyt często osoby, cierpiące na cukrzycę. Buraki niezwykłą popularność zdobyły w Europie dopiero w XV wieku

Dania z czerwonych buraków – potrawy i przepisy z burakami czerwonymi

Burak czerwony to bardzo popularny składnik wykorzystywany w wielu różnych przepisach z całego świata. Między innymi bardzo często sięgają po niego Polacy przygotowując zupy, sałatki czy też przekąski. Nic w tym dziwnego, ponieważ lecznicze właściwości oraz doskonałe walory smakowe sprawiają, że wielu ludzi docenia czerwone buraki, które są bogate w witaminy A oraz C, a także w substancje mineralne, takie jak wapń, potas oraz żelazo. Są to więc pożywne i smaczne dania, które często charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Nic więc dziwnego, że w wielu krajach można znaleźć ciekawe potrawy z burakami czerwonymi. Dania te są świetne dla każdego, a w szczególności dla osób, którym zależy na zdrowej diecie. Posiłki na bazie czerwonych buraków polecane są osobom, które cierpią na anemię, nerwice czy też schorzenia wątroby. Na całym świecie dostępne są zróżnicowane przepisy z burakami czerwonymi, takie jak czerwone ravioli z kozim serem i miodem, tarta z kozim serem, rozmarynem i buraczkami, itp. Są one zdrowe, pożywne i bardzo smaczne.

Produkty zawierające ten składnik