Czerwona fasola


Czerwona fasola. Fasola czerwona jest rośliną strączkową, która do Europy przybyła z Ameryki Południowej. Chociaż niezmiennie uchodzi za symbol kuchni meksykańskiej, obecnie znana jest i ceniona w wielu regionach świata. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na jej charakterystyczny smak, jak również liczne wartości odżywcze.

Fasola to przede wszystkim źródło cennego białka, którego zawartość w tym warzywie, jest wyższa od zawartości białka w mięsie. Co prawda jest to białko, pochodzenia roślinnego, uboższe w aminokwasy, jednakże uzupełnione odpowiednią suplementacją, może stanowić alternatywę dla osób, które w codziennej diecie wystrzegają się produktów zwierzęcych.
W czerwonej fasoli znajdziemy ponadto szereg witamin oraz minerałów. Zawarta w niej witamina B1 pomoże w walce z depresją, sprawi, że zaczniemy lepiej zapamiętywać, a także bardziej przejrzyście myśleć.

Substancje mineralne takie jak potas, wapń, fosfor czy kwas foliowy, przyczynią się do lepszego funkcjonowania naszego organizmu, a w efekcie zwiększenia naszej wydajności.
Dzięki błonnikowi, który znajdziemy w fasoli, wytoczymy walkę złemu cholesterolowi, a liczne substancje hamujące rozwój tkanek nowotworowych, zmniejszą ryzyko zachorowalności na raka.
Ponadto, ze względu na niski indeks glikemiczny, fasola idealnie sprawdzi się dla wszystkich tych, którzy na co dzień starają się stosować niskokaloryczną dietę.

Możemy używać jej zarówno jako składnik gorących dań mięsnych, zup, jak również sałatek, lekkich przekąsek, a nawet dietetycznych deserów. Z całą pewnością ożywi ona każdą „smutną” kompozycję, a także nada potrawie lekkości i sprawi, że stanie się ona przyjemnie chrupiąca.

Żeby zapobiec ewentualnym problemom trawiennym, które często występują po spożyciu fasoli, możemy w odpowiedni sposób ją przygotować. Sekret tkwi w wymianie wody. Fasolę najpierw moczymy, następnie przed ugotowaniem, zmieniamy wodę. W taki sposób niestety stracimy sporą ilość, zawartych w niej substancji odżywczych, jednakże uchronimy się przed negatywnymi skutkami jej spożywania.

Żeby ograniczyć ryzyko złego trawienia , czerwoną fasolę, możemy podawać w towarzystwie intensywnych ziół oraz przypraw, które przyspieszają metabolizm, takich jak cząber, kmin, czy koper włoski.

Dania z czerwoną fasolą – potrawy i przepisy z czerwoną fasolą

Ze względu na dużą zawartość białka, witamin oraz minerałów, a także ze względu na swój specyficzny, ciekawy smak, fasola czerwona cieszy się popularnością nie tylko w kuchni meksykańskiej, ale również w wielu innych kuchniach z całego świata. Ludzie tworzący potrawy na bazie tego składnika roślinnego cenią sobie również dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu oraz kwasu foliowego. Duża zawartość błonnika wspomaga walkę ze złym cholesterolem, więc dania z czerwoną fasolą są nie tylko smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Do niedawna składnik ten był kojarzony z kuchnią meksykańską, jednak teraz na całym świecie można znaleźć liczne przepisy z czerwoną fasolą. Przykładem są meksykańskie burritos, toskańska zupa z czerwoną fasolą oraz makaronem czy też tortilla z czerwoną fasolą, chorizo i serem manchego. Oczywiście są to tylko przykładowe potrawy z czerwoną fasolą, które smakują doskonale i zapewniają wiele składników odżywczych. Takich dań można znaleźć o wiele więcej na całym świecie.

Produkty zawierające ten składnik