Czarna fasola


Czarna fasola w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Wywodzi się z rejonów Meksyku, gdzie od lat ceni się ją za wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Przede wszystkim czarna fasola jest warzywem bogatym w antyoksydanty chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ma ich nawet 40 razy więcej niż popularna biała fasola. Swój charakterystyczny, ciemny kolor zawdzięcza zawartym w niej antocyjanom. W smaku czarna fasola jest lekko słodkawa. Przed przyrządzeniem, tak samo jak inne odmiany fasoli, wymaga namoczenia w wodzie. Najlepiej pozostawić ją na całą moc i dopiero potem ugotować.

Dania z czarną fasolą – potrawy i przepisy z czarną fasolą

Czarna fasola wykorzystywana jest powszechnie przede wszystkim w kuchni meksykańskiej. Tam dodaje się ją do tortilli, chili con carne, naleśników, zup, sałatek czy past kanapkowych różnego rodzaju. Dania z czarną fasolą są podawane na ogół w towarzystwie świeżych, aromatycznych ziół. Ciekawą propozycję stanowi między innymi feijoada, a więc brazylijska potrawa narodowa będąca rodzajem gulaszu. To danie z fasoli, suszonego mięsa, ozorów wieprzowych, wędzonych kiełbasek i ziół. Popularne przepisy z czarną fasolą to także wszelkiego rodzaju zupy. Jedną z ciekawszych jest Sopa de Frjoles Negros. Potrawy z czarną fasolą są najczęściej bardzo aromatyczne. Wszystko to za sprawą dodatku aromatycznych ziół i przypraw. Z powodu wysokiej zawartości białka są w stanie skutecznie zastąpić w diecie mięso.

Produkty zawierające ten składnik