Cytryna


Cytryna

Chociaż znana nam jest przede wszystkim jako źródło witaminy C, cytryna  kryje w sobie wiele innych cennych właściwości. Owoc, który „przywędrował” do Europy z Chin to skarbnica cennych minerałów.

Oprócz tego doskonale nadaje się również jako środek do odkażania, neutralizowania przykrych zapachów, stosowana jest także do walki z trądzikiem.

Pomimo tego, że drzewa cytrynowe uwielbiają ciepły klimat i tylko w takich warunkach są w stanie urodzić dorodne owoce, na ich hodowlę, może pozwolić sobie każdy z nas.

Wprawdzie nie odtworzymy im naturalnego środowiska, jeśli jednak będziemy je odpowiednio pielęgnować, doczekamy się własnych owoców. Co prawda mniejszych i odrobinę słabszych, nie mniej jednak będziemy mieć pewność, że są one zdrowe i pozbawione szkodliwych dla nas „dodatków”.

Najpiękniejsze cytryny znajdziemy na południu Europy. Dzięki pięknemu słońcu,  do którego rośliny mają nieograniczony dostęp, spotkamy tam piękne i dorodne okazy.

Jeśli chodzi jednak o to skąd pochodzą owoce, które znajdziemy na sklepowych półkach, to w większości będą to produkty światowych  czołowych producentów, a więc Indii, Meksyku i oczywiście Chin.

O tym jak smakuje cytryna z pewnością wszyscy wiem . Jej kwaśny smak jest bardzo charakterystyczny i nie da się go pomylić nawet ze smakiem jej siostry, czyli limonki.

Cytryny nie tylko stanowią dodatek do świeżych, orzeźwiających napojów czy alkoholowych drinków, bowiem znajdują one zastosowanie również w sztuce kulinarnej.

Często występują jako dodatek do ryb i owoców morza. Zamrożona i starta, świetnie nadaje się do wykreowania nietuzinkowego deseru . Przy użyciu soku z cytryny uzyskamy też domowy napój izotoniczny, który doda nam energii na cały poranek. Wystarczy odrobina soli, szklanka wody oraz pół wyciśniętej cytryny.

Produkty zawierające ten składnik