Cynamon


Cynamon. Chociaż dziś cynamon znamy przede wszystkim jako magiczną przyprawę, która wzbogaca smak korzennych ciastek, szarlotki czy grzanego wina, przed wieloma laty popularny był on zwłaszcza ze względu na wyjątkowe właściwości, będące niezmiernie istotnymi w walce z różnymi dolegliwościami.

Otrzymywana z kory drzewa przyprawa, używana jest przede wszystkim jako środek, stosowany do walki z przeziębieniem, a także przy kłopotach z trawieniem. Powinny sięgać po niego zwłaszcza osoby, które stale toczą bezskuteczną walkę ze zbędnymi kilogramami. Cynamon, dodawany do potraw, nie tylko oczyszcza organizm, ale również przyspiesza przemianę materii oraz spalanie tłuszczu

Ten złocisty pyłek dostarcza naszemu organizmowi licznych substancji mineralnych, takich jak m.in. żelazo, wapń czy mangan, a także stanowi nieograniczone źródło błonnika. Nie tylko wykazuje on właściwości przeciwbakteryjne, ale również pomaga w walce ze złym cholesterolem, usprawnia pracę nerek, a także reguluje poziom cukru we krwi. Z tego względu cynamon jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na cukrzycę.

Dzięki zawartym w tej przyprawie aldehydzie cynamonowym, który odpowiedzialny jest za jej charakterystyczny kolor, wykazuje ona właściwości antynowotworowe, a także zapobiega pojawieniu się chorób, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Ze względu na szereg właściwości leczniczych, które wykazuje, cynamon bardzo często wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Stanowi składnik maści rozgrzewających i przeciwbólowych.

Olejek cynamonowy, zwarty w przyprawie, wykorzystywany jest również do produkcji środków, stosowanych przy zapaleniu dziąseł, próchnicy zębów, a także wykazujących działanie przeciwpasożytnicze. W kosmetyce używany jest on do produkcji środków, o właściwościach antybakteryjnych oraz antycellulitowych, a także perfum.

Cynamon w kuchni używamy zazwyczaj w formie zmielonej, rzadziej w postaci rurek. Stosowany jest zwykle jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Częściej jednak sięgamy po niego, kiedy przygotowujemy smakowite desery, ciasta, a także gorące, aromatyczne napoje, takie jak kawa, herbata, różnego rodzaju likiery i nalewki, a także drinki alkoholowe.

Produkty zawierające ten składnik