Cykoria


Cykoria. Za najpopularniejszą odmianę cykorii uchodzi cykoria sałatowa, która serwowana na surowo, stanowi doskonały dodatek do świeżych sałatek, a także innych nieskomplikowanych potraw.

Cykorię możemy przyrządzić również na ciepło- zapiekaną czy duszoną. Wykorzystywana jest również jako surowiec do produkcji bezkofeinowej kawy. Może pełnić także na naszym stole funkcje dekoracyjne.

Oprócz nieocenionych walorów smakowych, cykoria ma nam do zaoferowania również wachlarz pozytywnych właściwości zdrowotnych. Stanowi ona doskonały składnik dobrze zbilansowanej diety, pozostając jednocześnie niskokaloryczną. Jest ona nieograniczonym źródłem licznych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. witaminę A, C oraz E, a także minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo czy miedz oraz kwas foliowy.

Za sprawą laktucyny oraz laktukopikryny, które również znajdziemy w jej składzie, cykoria stymuluje naszą wątrobę, przyczyniając się przy tym do zwiększonej produkcji żółci.
Dzięki zawartej w niej inulinie, cykoria nie tylko oczyszcza nasz organizm z toksyn, ale również usprawnia w nim procesy trawienne, a także wzmacnia naszą odporność. Ponadto wspiera ona produkcję czerwonych krwinek oraz okazuje się mieć nieocenione właściwości w walce z wysokim stężeniem cukru, a także złym cholesterolem.

To nieszczególnie popularne warzywo, wykazuje również szereg pozytywnych właściwości na wszelkie dolegliwości skórne. Pomoże w walce z trądzikiem, a nawet łuszczycą, a dzięki zawartych w niej witaminie E oraz beta karotenie, opóźniając procesy starzenia, poprawi wygląd naszej skóry, a nawet kondycję włosów czy paznokci.

Cykorię na sklepowych półkach znajdziemy zwykle w okresie od listopada do kwietnia. Wybierając warzywa, powinniśmy kierować się przede wszystkim jej wyglądem. Warto wybierać jak najmniejsze okazy. Liście cykorii powinny być jasne, pozbawione defektów w postaci plamek.

Cykorię przechowujemy w lodówce. Przed wykorzystaniem jej w kuchni, powinniśmy w odpowiedni sposób przygotować warzywo. Należy starannie wypłukać główkę w zimnej wodzie, a następnie obrać kolejne warstwy liści, pozbywając się wewnętrznej gorzkiej części.

Produkty zawierające ten składnik