Curry


Curry czyli mieszanka odpowiednio dobranych przypraw kuchni Południowej Azji. Trudno jest stwierdzić jednoznacznie jakie przyprawy wchodzą w skład kompozycji, ponieważ zwykle uzależnione jest to od regionu Azji, w którym się znajdziemy. Jako stały składnik wszystkich mieszanek, możemy z całą pewnością wskazać kurkumę, odpowiedzialną za charakterystyczny żółty kolor przyprawy, a także kolendrę, imbir, czosnek, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, kminek oraz goździki.

Nazwa curry wzięła się najprawdopodobniej od tamilskiego słowa „kari”, oznaczającego mięso, sos lub gotowane warzywa. Sama mieszanka przypraw do złudzenia przypomina popularny w Tamilnadu (stan Indii) sambar. Określenia curry używa się również w kontekście potrawy, którą przyrządza się na bazie pszenicy bądź ryżu. Gotowana jest ona na maśle, z dodatkiem śmietany, czasem również mleka kokosowego oraz liści laurowych, a także-przede wszystkim-przyprawy o tej samej nazwie.

Curry to także nazwa drzewa Bergera koenigii, z którego pochodzą liście, wykorzystywane w niektórych regionach Azji do stworzenia mieszanki przypraw o tej samej nazwie.
Standardowo mieszankę przypraw curry znajdziemy w żółtym kolorze, jednakże na świecie możemy spotkać również curry w czerwonej oraz zielonej wersji. Czerwone curry wykonane jest z czerwonych papryczek chilli, zielone natomiast z ich odpowiednika w kolorze zielonym.

Klasyczna żółta mieszanka curry doskonale komponuje się z daniami na bazie ryb, drobiu oraz owoców morza. Stanowi także nieoceniony składnik sosów, zup oraz sałatek. Szczególnie często używana jest przede wszystkim w kuchni greckiej, tajskiej oraz indyjskiej. Smak charakterystycznej mieszanki przypraw idealnie sprawdza się w akompaniamencie kremowego jogurtu naturalnego, śmietany, a także mleczka kokosowego.

Mieszanka przypraw curry oprócz walorów smakowych ma nam do zaoferowania również liczne wartości, które w pozytywny sposób oddziaływają na nasz organizm. Zaczynając od najważniejszego składnika czyli kurkumy, pomaga ona zwiększyć odporność naszego organizmu, usprawnia trawienie a także zwalcza zły cholesterol i obniża poziom cukru we krwi. Kolejny przykład to imbir i chilli, które przyspieszają trawienie, a także czosnek, wykazujący właściwości przeciwbakteryjne.

Produkty zawierające ten składnik