Cukinia – to warzywo, niezaprawionym w bojach, miłośnikom sztuki kulinarnej wyłącznie z talerza, przypomina dorodne ogórki. Jej owoce rzeczywiście przybierają podłużny kształt, a ze względu na zielony kolor są łudząco podobne.
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, która narodziła się w słonecznej Italii. Ostatnio cieszy się ona naprawdę dużą popularnością, bowiem stanowi nie tylko smaczny składnik wielu dań, ale jest także bardzo zdrowa, a przy tym niskokaloryczna-aż w 90 procentach składa się z wody.
Faszerowana, jako dodatek do mięs, grillowana czy jako podstawowy składnik pysznej zupy krem- możliwości są naprawdę nieskończone. Przy tym jest bardzo dobrze tolerowana nawet przez osoby, które cierpią z powodu wyjątkowo wrażliwego układu pokarmowego bądź nadkwasoty żołądka. Cukinia doskonale usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego, sprzyjając przemianie materii.
Jednocześnie znajdziemy w niej cenne składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo czy potas, a także błonnik, a nawet tłuszcze, węglowodany i białka. Zawiera ona również liczne witaminy m.in. B, C, A oraz K, które doskonale wpływają na całokształt funkcjonowania naszego organizmu. Witamina C odpowiada za ochronę i wzmocnienie naszego układu odpornościowego, witamina A korzystnie działa na nasz wzrok, witamina B uczestniczy w procesach metabolicznych, zaś witamina K, bierze udział w procesach krwiotwórczych.
Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, który odpowiedzialny jest za prawidłowe rozwijanie się płodu, jej spożywanie szczególnie poleca się przyszłym mamom.
Ponadto, włączając cukinię do codziennej diety, w krótkim czasie zauważysz poprawę kondycji włosów, skóry oraz paznokci. Wspomoże ona również działanie twojego układu nerwowego, redukując objawy i następstwa stresu.
Cukinia nie jest szczególnie wymagającym warzywem, dlatego też bez problemu, możesz wyhodować ją w przydomowym ogródku.
Cukinia to dyniowate warzywo pochodzące z Włoch, które cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Nie bez powodu, gdyż doskonale komponuje się z rybami, mięsem różnego rodzaju i wszelkimi warzywami.
W Polsce potrawy z cukinii takie jak zapiekanki, makarony, kasze czy leczo cieszą się ogromną popularnością. Są bowiem nie tylko smaczne, ale i łatwe oraz szybkie w przygotowaniu.
Cukinia jest idealna do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania na parze. Przepisy z cukinią obejmują również jej wersję faszerowaną czy grillowaną. Warzywo to można jeść także na surowo jako składnik kanapek czy sałatek różnego rodzaju.
Cukinia sprawdza się jako baza zup, zapiekanek, placuszków i zapiekanek. Dania z cukinii mogą być jednak nie tylko wytrawne, ale i słodkie. Tak jest w przypadku aromatycznych dżemów.