Cukier waniliowy


Oryginalny cukier waniliowy to mieszanka kryształków brązowego cukru oraz zmielonych lasek wanilii. Standardowo w opakowaniu znajduje się około 27% wanilii. Cukier dostępny jest na rynku zwykle w sklepach ze zdrową żywnością. Ze względu na dodatek w postaci drogocennej przyprawy, jego cena może różnić się znacząco od rozpowszechnionego na rynku cukru wanilinowego, do produkcji którego używa się tańszych zamienników.

Wydawałoby się, że jedyna różnica, którą odnajdujemy pomiędzy dwoma produktami, polega na nieznacznie odmiennej nazwie. Jednakże, warto mieć świadomość, że nazwa w tej kwestii odgrywa niewielkie znaczenie. Przede wszystkim chodzi tu o kwestię składników, wykorzystywanych do produkcji obu produktów.

W przypadku cukru wanilinowego, zamiast wanilii, używa się waniliny lub etylowaniliny, która, w odróżnieniu od wanilii, wykazuje szkodliwe właściwości dla naszego organizmu. Przede wszystkim może ona powodować podrażnienia żołądka, jelit, a także skóry. Z tego też względu uznana została przez odpowiednie instytucje za niebezpieczny związek chemiczny.

Wanilia z kolei wykazuje działanie korzystne dla funkcjonowania mięśnia sercowego. Odnajdujemy w niej również liczne właściwości pobudzające, dzięki czemu jest nieoceniona w walce z chronicznym zmęczeniem, rozstrojem nerwowym, a nawet depresją. Ponadto sprawdza się ona jako środek przeciwgorączkowy oraz zmniejszający łaknienie.

Oryginalny cukier waniliowy, oprócz licznych właściwości zdrowotnych, cechuje się również wyjątkowym smakiem oraz aromatem, dlatego stanowi doskonały dodatek do wyśmienitych wypieków i innych deserów.

Jeśli akurat mamy problem ze znalezieniem go w okolicznych sklepach, bez problemu, możemy zrobić go sami w domowych warunkach. Wystarczą dwa składniki : cukier oraz laska wanilii, a także odrobina cierpliwości. Po upływie tygodnia, otrzymamy domowy cukier waniliowy.

Produkty zawierające ten składnik