Cukier puder


Cukier puder to nic innego jak drobno zmielone kryształki białego cukru. Biały pyłek idealnie nadaje się zarówno do wypieku mięciutkich i delikatnych ciast, jak i przygotowania kremów, domowej słodkiej śmietanki, a także mas serowych. Stosowany jest także jako składnik lukru. Najczęściej śnieżnobiałego cukru używamy jednak do dekoracji wypieków oraz deserów.

Drobne granulki cukru otrzymuje się w wyniku procesów produkcyjnych, polegających na rozdrobnieniu białych kryształków. W takiej postaci cukier puder stanowi podstawowy składnik branży cukierniczej oraz piekarniczej.

Oprócz walorów smakowych, nadaje on także apetycznego wyglądu wszystkich wypiekom. Ponieważ zwykle produkowany jest z domieszką mąki kukurydzianej, nadaje się bardziej do oprószania smakowitych słodkości, niźli słodzenia herbaty czy kawy.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze oraz wartość kaloryczną, to sprawa przedstawia się tu podobnie, jak w przypadku kryształowego cukru rafinowanego.

Z całą pewnością nie powinny spożywać go więc osoby, które na co dzień zmuszone są stosować niskokaloryczną dietę. Cukier puder stanowi konkretny ładunek energetyczny, pozbawiony jednak składników mineralnych oraz szczególnych wartości odżywczych. Spożywany w niewielkich ilościach, nie jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Produkty zawierające ten składnik