Cukier brązowy


Cukier brązowy. Pod nazwą tą na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje cukru, które zróżnicowane są przede wszystkim pod względem stosowanych metod produkcyjnych, jak i wykorzystywanego surowca. Może to być zarówno burak cukrowy, z którego otrzymujemy standardowo rafinowany cukier w najprostszej postaci białych kryształków, jak i trzcina cukrowa, służąca do produkcji odrobinę zdrowszej – nierafinowanej wersji tego produktu.

Cukier brązowy, podobnie jak jego biały odpowiednik, może być rafinowany bądź nie. Druga-zdrowsza z wersji, chociaż dostępna na rynku w nieco wyższych cenach niż cukier rafinowany, stanowi zdecydowanie rozsądniejszą propozycję, jeśli już sięgamy po słodycz w tej postaci.

Naturalny cukier nierafinowany czyli taki, który nie został poddany procesowi oczyszczania, nie jest w żaden sposób sztucznie barwiony. Oprócz tego znajdziemy w nim minerały, takie jak potas, żelazo czy magnez. Prawdą jest, że stanowi on źródło węglowodanów prostych, których spożycie w nadmiarze może doprowadzić do wystąpienia negatywnych skutków w naszym organizmie, w postaci zbędnych kilogramów, jednakże dostarczany w rozsądnych ilościach, z pewnością nie wpłynie negatywnie na nasze samopoczucie.

Jeśli podczas zakupów, stoimy przed koniecznością dokonania wyboru najzdrowszej z wersji brązowego cukru, powinniśmy być uważni względem etykiet produktów. Bardzo często pod nazwą brązowego cukru kryją się nie tylko nierafinowane kryształki, otrzymywane z buraków lub trzciny, które są słodkie i zdrowsze od ich białego odpowiednika, ale również zwykły, biały cukier barwiony melasą.

Zdrowsza wersja brązowego cukru może być używana nie tylko jako dodatek do gorących napojów, ale również jako niezbędny składnik smakowitych deserów, wypieków, słodkich napojów bezalkoholowych jak np. lemoniada, a także i procentowych drinków jak np. mojito. Brązowy cukier stosowany jest również w kosmetyce. Często stanowi składnik peelingów do ciała, wykazujących silne właściwości złuszczające.

Produkty zawierające ten składnik