Crème fraîche


Crème fraîche czyli dosłownie „świeża” bądź „chłodna” śmietana.

Jest to francuska, słodka, lekko ukwaszona śmietana, o wysokiej zawartości tłuszczu, która idealnie sprawdza się zarówno jako składnik kremowych sosów oraz zup, jak i deserów. We Francji serwowana jest często jako dodatek do świeżych owoców, których orzeźwiający smak idealnie uzupełnia delikatną i kremową nutką.

Standardowo zawiera ona około 35 % tłuszczu, dzięki czemu nie warzy się w wysokiej temperaturze. Doskonale nadaje się więc do obróbki termicznej. Zwykle jest ona dość gęsta, z wyczuwalnym maślanym aromatem.

Spotykamy ją zazwyczaj w formie gęstej śmietany bądź –rzadziej- płynu. Druga z wersji pozbawiona jest dodatku w postaci kultur bakteryjnych, przez co czas jej przechowywania jest dwa razy krótszy, od czasu przechowywania klasycznej gęstej śmietany.

Śmietana cieszy się szczególną popularnością przede wszystkim we Francji, gdzie bez problemu możemy znaleźć ją każdym supermarkecie.

Jeśli nie, możemy również „wyprodukować” ją samemu w typowo domowych warunkach. Wystarczy do wysokotłuszczowej, deserowej śmietany dodać dwie łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego, a następnie mieszankę pozostawić na ok. 12 godzin w ciepłym miejscu, aż odpowiednio zgęstnieje.

Śmietana może być wykorzystana do wyprodukowania wyjątkowo kremowych lodów, a także nadzienia pysznych domowych wypieków.

Produkty zawierające ten składnik