Ciasto na tartę


Ciasto kruche (na tartę) jest rodzajem słodkiego ciasta (choć występuje też w wersji dla dań wytrawnych), które składa się tylko z trzech składników: mąki, jajek i masła. Mąka powinna nadawać się do lepienia i charakteryzować sie dużą plastycznością w połączeniu z mokrymi składnikami. Najlepsza na ciasto kruche jest krupczata. Masło decyduje o smaku ciasta i wpływa na jego kruchość. Można zastąpić je margaryną, jednak wówczas tracimy na smaku i jakości finalnego produktu. Jajka w cieśnie służą do zwiększenia jego plastyczności i ułatwiają łączenie się składników. Do słodkich spodów na tarty dodaje się też cukier puder. Nie dodajemy cukru kryształu, gdyż nie mógłby się dobrze rozpuścić zważywszy na małą wilgotność kruchego ciasta. Po połączeniu składników i uformowaniu zwartej kuli, ciasto kruche należy schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce, dopiero potem rozwałkować i upiec w formie na tartę. Nadzienie tarty, czy słodkie czy wytrawne powinno nałożyć się na ciasto po jego uprzednim podpieczeniu.

Z kruchego ciasta stworzymy nie tylko kolorowe tarty ale również rogaliki, kołaczyki, drobne ciasteczka i kruszonkę stosowaną do posypania jabłeczników.

Produkty zawierające ten składnik