Ciasto na pizzę


Ciasto na pizzę. Wydawać by się mogło, że pizza to jedna z prostszych potraw, które bez trudu przygotujemy z najprostszych składników. Powyższe stwierdzenie nie będzie kłamstwem, jeśli znamy dobry przepis na ciasto na pizzę a do jego wyrobu użyjemy dobrej jakości produktów. Cały sekret dobrej pizzy tkwi bowiem w cieście. Wyróżniamy ciasto cienkie – klasyczne, typowe dla oryginalnych włoskich wypieków. Jest chrupiące, delikatne i piecze się je krótko. Grube ciasto na pizzę powstaje tak samo jak cienkie, jednak z większej ilości składników. Jest bardzo pożywne, miękkie i przyjemne dla podniebienia. Króluje w pizzeriach w amerykańskim stylu.
Przepisów na ciasto na pizzę jest co nie miara i trudno wybrać jedną idealną recepturę.

Podstawowe składniki z których lepimy smakowity placek to mąka – najlepiej typ 00, bardzo drobna, stworzona z myślą właśnie o pizzy; oliwa z oliwek, woda i drożdże. Niektórzy do ciasta dodają odrobinę mleka i cukier, zdarzają się też przepisy z jajkiem. Pamiętajmy, że to nie same składniki, a odpowiednie proporcje i czas wypieku ciasta są najważniejszymi czynnikami decydującymi o sukcesie naszej pizzy.

Produkty zawierające ten składnik