Ciasto francuskie


Ciasto francuskie. Jedno z naszych ulubionych wypieków, ciasto francuskie to chrupiące i maślane ciasto o charakterystycznej warstwowej strukturze, które zdominowało cukierniczy rynek. Typowe listki, które tworzą się po wypieczeniu ciasta zawdzięczamy dużej ilości tłuszczu w masie oraz odpowiedniemu rozwałkowaniu surowego jeszcze ciasta. Dopowiedzieć trzeba, że na ciasto francuskie składają się dwa rodzaje ciasta: pierwsze stanowiące podstawę zrobione jest z mąki, jajek z dodatkiem kwasku cytrynowego, zaś drugie to gęste maślane ciasto, które kładzie się na wierzch. Całość następnie składa się w 4 warstwy i dobrze schładza. Czynność wałkowania i schładzania należy powtórzyć jeszcze kilka razy, dopiero na końcu upiec ciasto w wysokiej temperaturze.

Jak widać samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest dość trudne i czasochłonne. Obecnie można kupić gotowe ciasto w sklepach, które wystarczy tylko upiec, aby otrzymać chrupiący wypiek. Choć ciasto to kojarzy nam się z gastronomią francuską, już starożytni Grecy i Rzymianie znali recepturę na ten smakołyk. W Polsce znane było od XVIII wieku, jednak dopiero kampania Napoleona upowszechniła je w społeczeństwie.

Ciasto francuskie nadaje się jako baza zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie słodkich trójkątów z nadzieniem owocowym lub kremowej napoleonki. Z ciasta francuskiego wychodzą pyszne tarty z warzywami lub pierożki z dowolnym serowo-mięsnym czy jarskim nadzieniem.

Dania z ciasta francuskiego – potrawy i przepisy z ciastem francuskim

Ciasto francuskie ma bardzo długą historię. Pierwsi wyrabiali je nie Francuzi, ale starożytni Grecy i Rzymianie. W Polsce znane jest od wieku XVIII za czasów króla Augusta III. Przepisy z ciastem francuskim na ogół dotyczą gotowego produktu sprzedawanego w niemal wszystkich sklepach. Półprodukt ten bowiem szybko można zamienić w smaczne przekąski czy dania główne – zarówno na słodko, jak i na słono. Klasyczne ciasto francuskie jest plastyczne i łatwo daje się formować. Dania z ciastem francuskim to przede wszystkim wszelkiego rodzaju tarty, quiche, cebularze, pierożki czy nadziewane rożki. Produkt ten dobrze komponuje się z warzywami, mięsem, serami, owocami czy dżemami.
Potrawy z ciastem francuskim potrafią zaskoczyć smakiem, a przy tym są proste do przygotowania. Można je podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco np. z dodatkiem barszczu.

Produkty zawierające ten składnik