Twarożek chudy


Twarożek chudy. Znany nam przede wszystkim w wersji śniadaniowej chudy twarożek, powstaje zwykle w wyniku specjalnej obróbki mlecznego skrzepu, który otrzymuje się w skutek dodania do niego kultur bakterii, powodujących ścieńcie białka, a w efekcie również proces koagulacji –standardowo przy wykorzystaniu wysokiej temperatury. Tak powstały skrzep, kroi się, miesza, a następnie oddziela od serwatki ziarenka twarogu, które odpowiednio przygotowane przekazuje się dalej do sprzedaży.

Zwykle twarożek przybiera białą barwę oraz w zależności od ilości zawartego tłuszczu w mleku, konsystencję kremu lub grudek. Idealnie nadaje się on jako dodatek do świeżego pieczywa, w formie czystych kwadracików bądź też past z dodatkiem warzyw oraz świeżych ziół. Często wykorzystywany jest również do przygotowania nadzienia pierogów, klusków czy – na słodko- pysznych kremowych naleśników.

Oprócz nieocenionych walorów smakowych, chudy twaróg to również skarbnica wielu substancji odżywczych i mineralnych. Przede wszystkim doskonale nadaje się jako składnik niskokalorycznej diety.
Znajdziemy w nim zaledwie 0,5 g /100 g kwasów tłuszczowych, a także, co najważniejsze pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Zawarta w nim lizyna, pozytywnie wpływa na koncentrację, pomaga zwalczyć zmęczenie, a także zapobiega miażdżycy i nowotworom. Wykazuje również zbawienne właściwości dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. W twarogu znajdziemy ponadto cynk, potas, magnez, jod oraz sód, a także m.in. witaminę A, B12, E oraz B1.

Warto zatem próbować włączać go na stałe do codziennej diety, aby zapewnić naszemu organizmowi szereg niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania wartości odżywczych.
Połączenie chudego twarogu ze zdrowym tłuszczem, jak np. oliwa z oliwek, pozwoli na maksymalne wykorzystanie zawartych w nim witamin.

Dania z chudym twarogiem – potrawy i przepisy z chudym twarożkiem

Twaróg chudy otrzymywany jest na skutek specjalistycznej obróbki maślanki, kefiru lub mleka. To produkt niskotłuszczowy i niskoenergetyczny. Zawiera znikome ilości kwasów tłuszczowych, ale jednocześnie sporo cennego, pełnowartościowego i lekkostrawnego białka. Dania z chudym twarogiem dużą popularnością cieszą się od wielu lat. Można z niego przygotować farsz do ruskich pierogów, leniwe kluski czy różnorodne pasty twarogowe. Doskonale smakują również słodkie naleśniki z dodatkiem twarogu. Przepisy z chudym twarogiem to również różnego rodzaju desery, w tym znane na całym świecie serniki. Przygotowując potrawy z chudym twarogiem warto pamiętać, że poleca się jego łączenie z pieczywem. Wówczas lizyna z twarogu uzupełnia skład aminokwasowy białek pochodzenia roślinnego z pieczywa. Wówczas stacją się one pełnowartościowe i bardzo zdrowe.

Produkty zawierające ten składnik