Chlebki naan


Chlebki Naan. Z pewnością wszyscy wielbiciele indyjskiej kuchni, doskonale wiedzą, co kryje się pod tą intrygującą nazwą. Podłużne placuszki, wykonane z ciasta drożdżowego, stanowią niezbędny dodatek wielu dań, pełnych charakterystycznych aromatów.

Nazwa pieczywa pochodzi od słowa perskiego słowa naan, które oznacza nic innego jak chleb. W Azji Środkowej, w której narodziły się tradycyjne chlebki, podawane są one zwykle do potraw typu curry. Doskonale nadają się do nakładania jedzenia, zamiast sztućców.

Standardowo przygotowywane są w glinianych piecach, zwanych tandoor. Pieczywo na bazie mąki pszennej, drożdży, oleju oraz wody wypieka się w wysokiej temperaturze na bocznych ścianach pieca, w którym w tym samym czasie przyrządzane są również inne potrawy.

Placuszki możemy porównać do podpłomyków. Tak samo podgrzewane są zaraz przed podaniem, a odpowiednio zabezpieczone, mogą być przechowywane nawet kilka dni.

Szczególną popularnością cieszą się dziś w Iranie, gdzie występują pod nieco inną nazwą : nan-e barbarii, a więc chleb barbarzyńców.

Nasze chlebki standardowo nie są aromatyzowane, natomiast obecnie spotkamy się z różnymi wersjami, które wzbogacane są o smak aromatycznych przypraw, takich jak kmin, czarnuszka, czosnek czy świeżo mielony pieprz.

Wbrew pozorom, przygotowanie placuszków nie wymaga dużego nakładu pracy, ani czasu. Ciasto, które wyrabia się w ciągu kilku minut, odstawiamy do wyrośnięcia, aby później podzielić je na mniejsze porcje i wypiec chlebki. Jeśli nie dysponujemy klasycznym piecem, śmiało możemy wykorzystać do tego zwykły piekarnik z funkcją grilla. Rozgrzany do maksymalnej temperatury sprawdzi się równie dobrze co tandoor.

Chlebki stanowią doskonały dodatek do dań z sosami.

Produkty zawierające ten składnik