Chleb tostowy


Chleb tostowy. Puszysty, smaczny chleb, który zwykle spotkamy – w wersji śniadaniowej – w postaci chrupiących grzanek, z ulubionym dodatkiem bądź też w formie szybkiej przekąski czyli tostów, które wszyscy znamy i lubimy.

Chleb tostowy znajdziemy obecnie w różnych wariantach, od jasnego po ciemny- z dodatkiem zdrowych ziaren. Najbardziej popularna jest jednak wersja pszennego pieczywa, pokrojonego na cienkie kromki, które zazwyczaj są hermetycznie zapakowane. Jest to również najbardziej kaloryczna z odsłon, która zawiera spore ilości mąki oraz innych niekoniecznie zdrowych dodatków.

Pieczywo to zachowuje przez długi czas od otwarcia świeżość. Nie traci również swojej wyjątkowej elastyczności, nie twardnieje, a także się nie psuje.

Pomimo wysokiej zawartości węglowodanów, pszenny chleb tostowy nie należy do szczególnie sycących. Dlatego kiedy sięgamy już po grzanki czy tosty, trudno jest nam się zatrzymać. Z tego względu jego spożywanie nie jest szczególnie zalecane, osobom, które na co dzień starają się stosować dobrze zbilansowaną dietę, o zredukowanej ilości kalorii. Nie powinni spożywać go również ci, których organizm nie specjalnie dobrze toleruje drożdże.

Ważne jest, aby pieczywo tostowe spożywać w odpowiednich ilościach. Z pewnością nie zaszkodzi nam kilka kromek, jeśli, jak ze wszystkim, zachowamy umiar.
Chleb taki może być szkodliwy, jeśli stanie się składnikiem naszej codziennej diety, ale nie wtedy, gdy sięgamy po niego sporadycznie. Wówczas możemy cieszyć się jego smakiem bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Produkty zawierające ten składnik