Cebula czerwona


Mówiąc o cebuli jako o uniwersalnym warzywie, którego smak odpowiada wszystkim bez wyjątku, z całą pewnością, minęlibyśmy się lekko z prawdą. Jednakże nie możemy nie zgodzić się z tezą, że czerwona cebula jest niesamowicie dla nas zdrowa. Wykazuje ona mnóstwo wartości odżywczych, a także zdrowotnych, które okazują się być kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jej smak, chociaż odrobinę bardziej łagodny, nie różni się szczególnie od smaku znanej powszechnie białej cebuli. Podobnie jest z wartościami odżywczymi, które wykazuje.
W czerwonej cebuli znajdziemy przede wszystkim szereg pierwiastków z tablicy Mendelejewa, m.in. miedz, cynk, siarkę, wapń, magnez, żelazo oraz potas. Ponadto również liczne witaminy z grupy B, E oraz C. Z tego też względu, cebula stosowana jest już od setek lat, w celu przeciwdziałania różnym schorzeniom. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, które wykazuje, stanowiła niegdyś niezawodny środek w walce ze szkorbutem. Niezastąpiona okazuje się być również obecnie. Któż z nas nie słyszał o magicznym syropie z cebuli, który pomaga przezwyciężyć wszelkie problemy dróg oddechowych, katar czy kaszel. Czerwona cebula, podobnie jak jej biała siostra, stanowi doskonały surowiec do domowej produkcji tego lekarstwa.

O przeciwzapalnych właściwościach cebuli, przekonamy się, jeśli przyłożymy jej krążki do miejsca zmienionego po ukąszeniu komara czy pszczoły. Regularnie spożywana, pomaga także w walce ze złym cholesterolem oraz nadciśnieniem.

Z czerwonej cebuli, ze względu na to, że podrażnia oczy w mniejszym stopniu, niż biała, korzysta się również zdecydowanie przyjemniej w kuchni. A, że podczas przygotowywania różnych potraw, sięgamy po cebulę bardzo często, warto zastanowić się nad tym, czy na stałe nie zamienić białej główki na czerwoną.

W taki sam sposób może być ona dodawana do potraw, w celu nadania im wyrazistego smaku. Doskonale aromatyzuje dania na bazie grzybów, czerwonego mięsa, wieprzowiny oraz drobiu. Sprawdza się również jako składnik kremowych sosów makaronowych, a także świetnie nadaje się na szybką przekąskę. Mowa tu oczywiście o panierowanych krążkach cebulowych. Pycha!

Dania z czerwonej cebuli – przepisy, potrawy z czerwoną cebulą

Czerwona cebula ma nieco łagodniejszy smak niż cebula żółta, dlatego też cieszy się dużą popularnością w kuchni. Doskonale sprawdza się nawet w formie surowej jako składnik surówek czy sałatek wszelkiego rodzaju.

Cebulę czerwoną można także gotować i smażyć. Dobrze smakuje skropiona delikatnie oliwą i posypana ziołami. Popularne przepisy z czerwoną cebulą łączą to warzywo z różnymi rodzajami mięs (rybami, wieprzowiną, drobiem) i grzybami.
Dania z czerwonej cebuli mogą być nie tylko wytrawne, ale i słodkie. Od wielu lat coraz większą popularnością cieszą się bowiem wszelkiego rodzaju konfitury z cebuli, które doskonale komponują się z kaczką czy gęsią.

Potrawy z cebuli czerwonej są typowe dla kuchni śródziemnomorskiej – francuskiej i włoskiej. Tam warzywo to stanowi podstawowy składnik sałatek i makaronów.

Produkty zawierające ten składnik