Cebula biała


Roślina ta jest nie tylko znana, ale również używana na całym świecie. Stanowi podstawę wielu dań, dopełniając ich smak, nadaje potrawom charakteru.

Obecnie znajdziemy ją wyłącznie w wersji „hodowlanej”, chociaż co ciekawe w bardzo wielu odmianach, różniących się od siebie kształtem, kolorem oraz rozmiarem. Z pewnością wszyscy znamy cebulę w jej tradycyjnym wydaniu, jako białą lub (w dużym uproszczeniu) czerwoną bulwę.

Cebula należy do rodziny amarylkowatych, stanowiącej podgrupę roślin liliowatych. Narodziła się setki tysięcy lat temu, najprawdopodobniej w Środkowej Azji. Wiadomo, że była wykorzystywana już w Starożytnym Egipcie m.in. do zabezpieczania zwłok. Uprawiali ją i spożywali w ogromnych ilościach również starożytni Rzymianie.

Cebula w smaku jest lekko słodka, jednak bardzo wyrazista. Bywa również ostra. Zawiera lekko gorzki posmak, a surowa ma na tyle silne właściwości, że jak wszyscy dobrze wiemy, potrafi doprowadzić nas do łez. Ważna informacja… Można temu zapobiec!

Jeśli świadomi tego, że zaraz trafi na patelnię, nie chcemy jednak płakać nad jej losem, powinniśmy obierać ją pod zimną wodą lub umieścić na chwilę przed „obróbką” w zamrażarce. Gdy mamy do czynienia z wyjątkowo ostrym egzemplarzem, musimy pogotować ją jeszcze w całości przez kilka minut.

Pamiętajmy, żeby przechowywać cebulę w przewiewnym i chłodnym miejscu – w takich warunkach będzie zachowana w dobrym stanie nawet przez kilka tygodni.

Cebula doskonale wzbogaca aromat potraw, dlatego znajduje tak szerokie zastosowanie w kuchni. Używana jest do dań zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Dodawana jest także do zup oraz sosów.

Ponadto, nie ustępuje miejsca czosnkowi, jeśli chodzi o bogate właściwości lecznicze. Pomaga w gojeniu ran oraz dolegliwości skórnych. Działa kojąco w przypadku ran po ukąszeniu, w przypadku bólów zęba, ucha, a także przy chorobach dróg oddechowych. Sok z cebuli wykazuje również działanie moczopędne, pobudza apetyt, ale także dla równowagi przyspiesza przemianę materii. Dużo mówi się także o jej korzystnym działaniu dla serca oraz układu nerwowego.

Dania z białej cebuli – przepisy, potrawy z białą cebulą

Biała cebula zwana jest również cebulą czosnkową z uwagi na jej charakterystyczny, lekko czosnkowy smak i aromat. Pod tym względem jest więc bardziej wyrazista niż cebula dymka czy cukrowa.

W Polsce, podobnie jak na całym świecie, dania z białej cebuli cieszą się ogromną popularnością. Warzywo to świetnie komponuje się z sosami i sałatkami, nadaje się także do smażenia. Potrawy z cebuli białej są odpowiednie nawet dla osób z problemami trawiennymi czy wrażliwą wątrobą. Ta odmiana cebuli nie wywołuje bowiem żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ciekawe przepisy z białą cebulą spotkać można co ciekawe w kuchni latynoskiej. Nie wszyscy wiedzą o tym, że najlepiej smakuje na surowo. Nie zaleca się natomiast jej gotować, gdyż wówczas traci wszystkie swoje cenne właściwości zdrowotne.

Produkty zawierające ten składnik