Camembert


Camembert. Ten znany na cały świat podpuszczkowy ser nazwę swą zawdzięcza miejscowości w departamencie Orne, w której prawdopodobnie został po raz pierwszy wyprodukowany. Ścisła receptura produkcji Camemberta pochodzi z 1791 roku i tylko producenci z Orne mają prawa do tej nazwy sera.

Camembert jest znakomity jako samodzielna zakąska ale jest też bardzo dobrą bazą do koktajlowych koreczków, które można zrobić z pomidorów, oliwek, papryki i ogórków. Sprawdza się również jako składnik sałatek lub sosów, zup, tarte czy zapiekany z ziemniakami. Ten serowy przysmak w połączeniu z tradycyjnymi naleśnikami to prawdziwy rarytas dla miłośników kuchni północnej Francji.

Dania z serem camembert – potrawy i przepisy z serem Camembert

Jest on podobny do sera brie, ale o bardziej wyrazistym, słonym smaku. Dojrzały camembert jest też bardziej płynny. Idealne uzupełnienie do wszelkich przekąsek, do sałatek i do rozpuszczania na tostach lub w zapiekankach. Przepisy z serem Camembert są proste a przez to łatwe w przygotowaniu. Dzięki swojej specyfice, ser ten zwykle gra główna rolę w każdej potrawie, jaką współtworzy. Występując solo, również doskonale sprawdzi się jako przystawka na przyjęciach w towarzystwie czerwonego wina. Podawać go także możemy wraz z kawałkami czerwonego, gotowanego buraka. Dania z serem Camembert to nowoczesne rozwiązania, które z pewnością zagoszczą się na stałe w Twojej kuchni. Potrawy z serem Camembert to na przykład zupa pietruszkowo-gruszkowa z camembertem oraz Frittata z serem Camembert. Rodem z kuchni francuskiej mogą to być ziemniaki zapiekane z camembert, a także naleśniki z Camembertem.

Produkty zawierające ten składnik