Bułka tarta


Bułka tarta

Bułka tarta, jak sama nazwa mówi, to nic innego jak wysuszone pieczywo, które zostaje zmielone bądź po prostu starte.  Co ciekawe, do jej przygotowania, możemy wykorzystać również  inne produkty, takie jak chleb, suchary czy biszkopty. Na bazie surowca wykorzystanego do otrzymania gotowego produktu, różnicuje się właśnie jego odmiany. I tak  jasna bułka tarta powstaje z bułki pszennej, która została starta wraz ze skórką. Ta odmiana doskonale nada się do przygotowania panierki oraz jako środek, który zapobiegać będzie  przywieraniu. Na sklepowych półkach znajdziemy też białą bułkę, która pod względem właściwości przypomina jasną, z  tą tylko różnicą, że do jej przygotowania wykorzystuje się tylko miękki środek pieczywa bez skórek.  Spotkamy się także z bułką rudą, czyli taką, która powstała z samej skórki dobrze wypieczonego chleba oraz z bułką z chleba żytniego, która łatwo się przypala, z tego względu nie nadaje się do przygotowania panierki. Możecie też spotkać się  z bułką z sucharów biszkoptowych, która nadaje się do skomponowania przynęty wędkarskiej, a także można ją wykorzystać  jako karmę dla ryb i ptaków.

Jak już wspomnieliśmy, bułka tarta w  kuchni stosowana jest zwykle do przygotowania pysznej chrupiącej panierki. Jest także  dodawana do mięsa, jako składnik masy na kotlety,  a lekko podsmażona dopełni smak fasolki czy kalafiora.  Często używana jest również jako środek, który zapobiega przywieraniu ciasta.  Zanim umieścimy ciasto w formie, warto jest oprószyć ją bułką tartą, dzięki czemu możemy być pewni, że nasz  deser bez problemu „odklei się” od blaszki.

Bułka tarta ze względu na swoje higroskopijne właściwości, powinna być przechowywana w suchym miejscu. Jeśli zawilgotnieje , może nie nadawać się do spożycia, bo w konsekwencji po prostu spleśnieje.  Maksymalny czas, w którym powinna zostać zużyta, to 6 miesięcy.

Oprócz klasycznej bułki tartej, obecnie na rynku oferowane są również produkty z różnymi dodatkami np. z chilli lub czosnkiem. Pamiętajcie jednak, że najlepszą  bułkę tartą możesz przygotować sam w domu. Wówczas będziesz miał pewność, co do najlepszej jakości.  Ponadto tego jest to ogromna oszczędność pieczywa, które nie zostało zjedzone.

Produkty zawierające ten składnik